Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi

VV | 2.5.2022. u 16:14h | Objavljeno u Našim krajem

U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale ustaški logor u Lepoglavi. S logorom je likvidirano i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1300, prethodno deportirano u Jasenovac. U spomen na žrtve logora u Lepoglavi, kojim su ustaše upravljale od 1943. do svibnja 1945. godine i u kojem je prema procjenama ubijeno oko tisuću ljudi, održana je komemoracija na kojoj je počast žrtvama odana na Spomen groblju i kod spomen obilježja u Parku žrtava fašizma u Lepoglavi.

Ispred Grada Lepoglave i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec vijenac su položili i svijeće upalili gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač i predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec Jasenka Friščić. Počast su odali i članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

- S pravom se ponosimo bogatom baštinom Lepoglave, ali ne zaboravljamo dane patnje i tuge kojima je obilježeno mračno razdoblje u povijest našeg grada. Žrtve ustaškog logora u Lepoglavi ne smijemo zaboraviti. Prisjećamo ih se i odajemo im počast u nadi da se takve strahote više nikad neće događati., istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Danas odajemo počast ljudima koji su samo željeli slobodu. Na žalost, danas žrtve često izjednačavaju s njihovim krvnicima stoga je potrebno mlađe generacije naučiti što se zapravo u to vrijeme događalo., poručila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec Jasenka Friščić.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar podsjetio je da je ustaški logor u Lepoglavi bio jedan od 40 takvih ustaških logora. U njemu su uz Židove, Srbe i logoraše drugih nacionalnosti, istaknuo je Dretar, u najvećem dijelu stradali Hrvati o čemu govore i ispisana imena žrtava na Spomen groblju u Lepoglavi.

02_pocast_zrtvama_ustaskog_logora_u_lepoglavi.jpg

03_pocast_zrtvama_ustaskog_logora_u_lepoglavi.jpg