Očuvanje genoma kneginečke lipe: Počela podjela sadnica, prve su već posađene Foto: Općina Gornji Kneginec

Očuvanje genoma kneginečke lipe: Počela podjela sadnica, prve su već posađene

Varaždinske vijesti | 16.11.2022. u 19:08h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Gornji Kneginec u srijedu, 16. studenoga započela je s podjelom besplatnih sadnica klonirane kneginečke lipe zainteresiranim mještanima i javnim subjektima.

Prilikom prijave za dodjelu sadnice građani su trebali navesti ime i prezime, adresu te adresu ili broj katastarske čestice na kojoj se planira zasaditi lipa.

U suradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog ukupno je uzgojeno 200 klonova kneginečke lipe. Svaki klon nosi genetski zapis matičnog stabla, odnosno svaki od njih je originalna stara kneginečka lipa u malom, a potvrda toga jest numerirana svjedodžba o podrijetlu (certifikat) koju svaki građanin dobiva uz lipu.

Klon kneginečke lipe s brojem 1 doniran je Župi Sv. Marije Magdalene Kneginec, dok je klon s rednim brojem 2 zasađen u parku u Školskoj ulici. Sadnicu lipe u parku zasadio je općinski načelnik Goran Kaniški u pratnji suradnika.

Sadnice lipe donirane su i Dječjem vrtiću Bubamara te Osnovnoj školi Kneginec Gornji koji će ih uz pomoć djece posaditi uz svoje obrazovne objekte, a jedna sadnica kneginečke lipe donirana je i Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina čiji su je učenici zasadili u školskom dvorištu.

kneginecka_lipa_16112022_3.jpg

kneginecka_lipa_16112022_1.jpg

kneginecka_lipa_16112022_2.jpg