Obilježeno 80 godina prvog oslobođenja Lepoglave

Varaždinske vijesti | 15.7.2023. u 12:26h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom 80. obljetnice oslobođenja Lepoglave u Lepoglavi je odana počast antifašističkim borcima koji su poginuli tijekom akcije oslobođenja, kao i svim partizanima i antifašistima koji su svoje živote dali oslobađajući Hrvatsku od fašističkog okupatora.

Na gradskom groblju u Lepoglavi počast su im odali članovi udruga antifašističkih boraca i antifašista s područja Varaždinske županije, predstavnici gradskih ustanova te u ime Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom istaknuo da su se Hrvati koji su željeli živjeti u slobodi pobunili protiv okupatora i krenuli u borbu koja je utkana u naš Ustav.

- Ti ljudi imali su obitelji i prijatelje. Borili su se za njih, ali i za nas. Svojom su pobjedom stvorili temelj koji je omogućio da kroz Domovinski rat ostvarimo slobodnu Hrvatsku u kakvoj želimo da žive naša djeca - istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

O prilikama u kojima su i na koji način u srpnju 1943. godine jedinice 12. slavonske brigade i Kalničkog partizanskog odreda po prvi puta oslobodile Lepoglavu i lepoglavsku kaznionicu, ovom je prigodom govorio Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

- U operacijama koje su prethodile oslobađanju Lepoglave poginulo je 28 partizana, njih devet u samoj akciji oslobođenja kaznionice u kojoj je u to vrijeme bilo oko 730 zatvorenika među kojima nekoliko desetaka političkih - podsjetio je Dretar dodavši da se oslobađanje Lepoglave i lepoglavske kaznionice dogodilo istog datuma kada je počela francuska revolucija što je, istaknuo je, tada imalo veliku simboliku te se govorilo o padu hrvatske Bastille.

Obilježavanje prvog oslobođenja Lepoglave organizirala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Ivanec uz pokroviteljstvo Grada Lepoglave.