O gospodarenju otpadom te izazovima u proizvodnji vina i novim tehnologijama

vv / martijanec | 11.11.2023. u 11:07h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja ovogodišnje Dana Općine Martijanec, u društvenom domu u Martijancu u petak je upriličena edukacija o gospodarenju otpadom, a potom i zanimljivo predavanje o proizvodnji vina, uoči tradicionalnog Martinja.

martijanec_edukacija_i_predavanje_6.jpg

Edukaciju o gospodarenju otpadom održala je Tihana Jelačić Radiković, mag. oecol, iz Sektora gospodarenja otpadom tvrtke Pre-kom koja je u općini Martijanec pružatelj usluge zbrinjavanja otpada od 2018. godine.

- Organizirali smo ovu edukaciju kako bismo naše korisnike upoznali s time kako je organiziran sustav, na koji način gospodarimo otpadom, što se događa nakon što korisnici predaju otpad, što se s njim radi i kako se reciklira. Drago mi je da su mještani shvatili da je važno biti dobro informiran i o takvim stvarima i vjerujem da su dosta toga danas i naučili – izjavila je  Jelačić Radiković.

Nakon edukacije, društveni dom bio je domaćin stručnog predavanja na temu "Suvremeni postupci u proizvodnji vina i njega mladih vina berbe 2023", a predavanje je održao Davor Hižak, mag. ing. bioprocesnog inženjerstva. Cilj predavanja bio je upoznati prisutne s najnovijim trendovima u vinogradarstvu i proizvodnji vina.

- Ove sam godine obišao zaista puno podruma, vidio razne probleme, ali i dobra i vrhunska vina. Najbitnije je da se ljudi time bave, da uspiju proizvesti vino. Nekima je to samo zadovoljstvo, a drugima i posao i stvarno uspiju nešto i zaraditi, što im je dodatan vjetar u leđa – rekao je Hižak.

martijanec_edukacija_i_predavanje_3.jpg

Govoreći o problemima u proizvodnji vina, naglasio je da se svake godine javlja zastoj vrenja, što se nekima dogodilo i ove godine.

- U tom slučaju treba jako brzo reagirati, otići u najbliži laboratorij i ponovno postaviti režim vrenja. Jedan od problema je i visoka temperatura u vrenju jer mnogi vinogradari nemaju sustave za hlađenje i temperatura otiđe do 30 stupnjeva. Ta su vina neužitna, opora pa ih treba tretirati nekim preparatima, osvježiti ih i vratiti u normalu. Jako veliki problem je i octikavost. Ona se javlja ako je već grožđe bilo zaraženo bakterijama ili i ako je visoka temperatura u vrenju, zbog koje dolazi do razvoja bakterija u vrenju i tada se octikavost razvije u vinu. Potrebno je također brzo reagirati, iako je taj problem teško ukloniti, gotovo i nemoguće, no ako ga na početku detektiramo, tada je moguće barem popraviti koliko-toliko – istaknuo je Hižak.

Jedan od ciljeva predavanja bio je upoznati zainteresirane sa suvremenim postupcima u enologiji, budući da znanost ide velikim koracima naprijed i da posljednjih pet, šest godina svjedočimo novim tehnologijama koje ulaze u podrume.

- Zaista je moguća primjena tih novih saznanja u podrumarenju. To me posebno veseli jer je usmjereno k zdravlju vina, ali i zdravlju ljudi jer suvremeni postupci nam donekle umanjuju upotrebu sumpornog dioksida koji je prepoznat kao alergen i kad ga smanjimo, već smo jako puno napravili – zaključio je Hižak.

Načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ istaknuo je važnost ovakvih događanja za lokalnu zajednicu.

- Edukacija i predavanja poput ovih imaju ključnu ulogu u unapređenju znanja naših mještana, osobito u područjima koja su bitna za našu općinu. Gospodarenje otpadom svakako je jedno od njih i sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je općina Martijanec, otkad je u sustavu Pre-koma, u tom dijelu jako napredovala. Naime, šesti smo od svih općina u Republici Hrvatskoj kada je riječ o odvajanju otpada. Također, za naš je kraj važno i vinogradarstvo i naši su proizvođači zahvaljujući odličnom stručnjaku imali priliku puno toga naučiti. Bila je ovo prilika ne samo za druženje, već i za stjecanje novih spoznaja koje će koristiti stanovnicima naše općine - zaključio je načelnik Nađ.

Nakon edukativnog i obrazovnog dijela programa, uslijedila je degustacija lokalnih mladih vina.

martijanec_edukacija_i_predavanje_4.jpg