NOVI MAROF: Prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.8.2020. u 09:08h | Objavljeno u Našim krajem

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kod križa u Novom Marofu jučer je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijenac su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Grada Novog Marofa s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, članovi Gradskog vijeća, branitelji, članovi udruga iz Domovinskog rata, predstavnici policije te građani.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je da je danas veliki dan sjećanja na 25. obljetnicu oslobođenja velikog dijela teritorija Hrvatske.

– Nakon 25 godina možemo rezimirati dovoljno dobro, udaljeni smo, ali se još uvijek dobro sjećamo tih događaja. Posebno mi je drago da se većina ovdje prisutnih sjeća događanja '90-ih, a posebno 1995. Veliki je to dan za Hrvatsku iz još jednog razloga – imat ćemo prilike vidjeti potpredsjednika Vlade iz redova manjine koji će odati počast svima koji su poginuli u Domovinskom ratu. To je dobar smjer, smjer pomirbe. Sjećamo se tih dana i moramo biti svjesni tko je bio agresor, a tko je bio žrtva. Posebno se moramo sjetiti dr. Franje Tuđmana, predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske o kojemu tek sada dovoljno kvalitetno možemo govoriti i procjenjivati njegove poteze. Itekako je dobro vidio što se događa i mudro je tada znao voditi Hrvatsku i čitav svijet mogao je prepoznati tko je agresor, a tko je žrtva. Neki iz druge države na temelju mržnje grade svoju politiku. Nadamo se da će dorasti i shvatiti da ne mogu na tome graditi dnevnu politiku. Mi smo imali državnika koji je znao voditi i vojsku i državu – rekao je Jenkač.

– Moramo se prisjetiti svih branitelja, pogotovo onih koji su dali svoje živote, ali i mnoštva nevinih stradalih civila, pogotovo djece, kojima je nestao trag. Nikad ne smijemo zaboraviti. Narod koji zaboravlja vlastitu prošlost nema budućnost. Hvala vam što ste danas ovdje. Budimo ponosni na naše branitelje – poručio je gradonačelnik Novog Marofa.