Novi Marof: Potpisan ugovor za nabavu vatrogasnog vozila za DVD Foto: Novi Marof

Novi Marof: Potpisan ugovor za nabavu vatrogasnog vozila za DVD

| 27.9.2019. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa, Nedeljko Vukalović i direktor tvrtke Vatropromet, Nenad Radojčić u petak su potpisali ugovor o nabavi vatrogasnog vozila, vrijednosti 1.537.250,00 kuna s PDV-om.

Ugovor je potpisan u prostorijama novomarofske gradske uprave, u nazočnosti gradonačelnika Siniše Jenkača. Grad Novi Marof osigurao je sredstva u svom proračunu.

- Više od milijun i petsto tisuća kuna jest velik novac, ali s obzirom na operativnost naših vatrogasaca, potrebe koju imaju te na prostor koji pokrivaju svojim aktivnostima, novo je vozilo nužnost. Naši vatrogasci ne pokrivaju samo prostor Novog Marofa nego čitave bivše općine, uskaču u pomoć i „dižu“ ih iz vatrogasne zajednice nakon profesionalnih postrojbi u Varaždinu za čitavo ovo područje. Tako da je vrlo važno da vatrogasci imaju kvalitetnu opremu kojom mogu izvršavati svoje dužnosti. Prema najavljenim izmjenama zakona nadamo se da će država pomoći lokalnoj samoupravi, koja financira vatrogastvo, izdašnijim sredstvima - rekao je gradonačelnik Jenkač na potpisivanju ugovora te naglasio da gradska vatrogasna zajednica ima dugogodišnju tradiciju i operativnost, ali se i puno radi s mladima jer su će te generacije omogućiti nastavak vatrogasne tradicije.

Vukalović je podsjetio da da je u Vatrogasnoj zajednici Grada Novog Marofa središnja vatrogasna postrojba DVD Novi Marof, koji je nositelj protupožarne zaštite na području cijelog grada, uz još 7 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na tom području.

- Novi Marof raspolaže sa 7 vatrogasnih vozila prosječne starosti preko 20-25 godina. Ovo današnje potpisivanje ugovora uvelike povećava sposobnost zaštite od požara na području grada. Pomlađuje nam se vozni park. Sada raspolažemo s tri navalna vozila, a ovo će biti autocisterna sa 6 tisuća litara vode, ukupne vrijednosti oko milijun i 550 tisuća kuna. Tražili smo takvo vozilo jer sada na kotačima imamo oko 7 i pol tisuća litara vode, a s ovim ćemo imati 13 i pol. Imat ćemo veću operativnu sposobnost, ali i neovisnost u gašenju požara. Plan nabavke ovog vozila je unazad pet godina, a konkretni razgovori počeli su prije dvije godine. Današnjim potpisom nadamo se isporuci što prije, ugovor je unutar 12 mjeseci, a moguće je da vozilo dobijemo i prije - kazao je Vukalović, ujedno i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Hrvatska vatrogasna zajednica je u razgovoru s nadležnim ministarstvima dobila informaciju da će vatrogasci u narednom financijskom razdoblju Europske unije 2021.-2027. imati svoj portfelj u kojem će se financirati nabavka vatrogasnih i vozila opreme, obnova i izgradnja vatrogasnih objekata, edukacija, veze i informatika. Nadamo se da će to biti prilika da se još jedno vozilo u Novom Marofu zamijeni novim - dodao je Vukalović.

Direktor Vatroprometa istaknuo je odličnu suradnju s vatrogascima i DVD-a Novi Marof i Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa, ali i s vatrogascima iz cijele Varaždinske županije i cijele Hrvatske.

- Ovo vozilo je kruna suradnje. Dobili smo taj posao na javnom nadmetanju i uskoro će novomarofski vatrogasci imati svoje vozilo - rekao je Radojčić.

Galerija slika