NOVI MAROF Osigurani svi uvjeti za početak radova na sanaciji ceste od Mađareva prema Zagorju Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOVI MAROF Osigurani svi uvjeti za početak radova na sanaciji ceste od Mađareva prema Zagorju

VV | 4.4.2024. u 20:29h | Objavljeno u Našim krajem

Na državnoj cesti D24, na dionici od Pece preko Mađareva do Novog Marofa, koja spaja Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, uskoro započinju radovi na njezinoj rekonstrukciji.

Riječ je o projektu o kojem se govori dugi niz godina, a sve zbog vrlo složenog procesa projektiranja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. No, početkom 2023. godine Područni ured za katastar Varaždin izdao je potvrdu na geodetski elaborat te se pristupilo daljnjoj fazi realizacije. Projekt vode i financiraju Hrvatske ceste.

– Konačno su se stekli uvjeti da se ove godine raspiše nabava jer su Hrvatske ceste završile kompletnu dokumentaciju. Započinje se s otkupom zemljišta, a u planu nabave Hrvatskih cesta je prva faza rekonstrukcije koja podrazumijeva dionicu od naselja Pece u Krapinsko-zagorskoj županiji do groblja u Mađarevu – rekao je gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač.

drzavna_cesta_2.jpg

Dodao je da prva faza radova uključuje dionicu od 7,6 kilometara, dok će se u drugoj fazi realizirati preostali dio od ukupno 10 kilometara, a uključuje dionicu od Mađareva do centra Novog Marofa. Radovi podrazumijevaju kompletnu zamjenu komunalne infrastrukture, gradnju pješačkih staza, a o zahtjevnosti radova svjedoči i podatak o nužnosti gradnje nekoliko pružnih prijelaza te premošćivanja potoka.

– Utrošeno je mnogo vremena na pripremu projekta i geodetskih elaborata. Ovih dana se rješavaju i imovinsko-pravni odnosi. Dobra vijest je da su Hrvatske ceste osigurale sva potrebna sredstva za radove, tako da možemo sa zadovoljstvom zaključiti da ćemo dobiti još jednu moderno uređenu i opremljenu prometnicu na gradskome području u ukupnoj dužini od 10 kilometara – kazao je gradonačelnik Jenkač.

drzavna_cesta_3.jpg

Također, u postupku projektiranja je i obnova dionice državne ceste D24 Možđenec-Ljubešćica. Ovaj projekt je nešto manje zahtjevan, ali je početak projekta uvjetovan završetkom radova na izgradnji kanalizacije u Ljubešćici i Novom Marofu.

– Napravljen je projekt i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. Čeka se tek završetak gradnje kanalizacijske mreže koja ide uz cestu, kako od strane Ljubešćice, tako i od strane Novog Marofa. Varkom je projekt kanalizacije prijavio na natječaj i čim radovi budu gotovi, sanirat ćemo i taj dio državne ceste. Osim sanacije prometnice, u planu je gradnja pješačke staze koja će dodatno povećati sigurnost pješaka i biciklista u prometu – zaključio je Jenkač.