NOVI MAROF Gradsko vijeće donijelo odluke koje će porezno smanjiti opterećenje građana Foto: Grad Novi Marof

NOVI MAROF Gradsko vijeće donijelo odluke koje će porezno smanjiti opterećenje građana

VV | 30.11.2023. u 18:16h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na to da početkom iduće godine stupa na snagu još jedna porezna reforma, odnosno izmjene Zakona o porezu kojima se ukida prirez, Gradsko vijeće Grada Novog Marofa na posljednjoj je sjednici raspravljalo i podržalo niz odluka kako bi se odluke o porezima uskladile sa zakonskim izmjenama.

Budući da je zakonskim izmjenama ukinut prirez porezu na dohodak, Gradu Novi Marof ostaju porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina. Istovremeno, porezne reforme predstavljaju povećanje mjesečnog osnovnog osobnog odbitka s dosadašnjih 530,90 eura na 560,00 eura, što predstavlja povećanje od 5,5%. Dodatno, osobni odbitci za uzdržavane članove obitelji, djecu te invalidnost povećani su u prosjeku za 27,7% odnosno 19,5%. Povećanje mjesečne porezne osnovice na koju se obračunava niža porezna stopa (sada 20%) također je stupilo na snagu, s dosadašnjih 3981,69 eura na 4.200,00 eura (povećanje za 5,5%), odnosno godišnje porezne osnovice sa 47.780,28 eura na 50.400,00 eura, pojašnjeno je na sjednici Gradskog vijeća.

gnm_-_sjednica_5.jpg

- Ove promjene imaju za cilj smanjiti porezno opterećenje građana, pružajući istovremeno povećanje neto primanja i raspoloživog dohotka poreznih obveznika - objasnio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Gradsko vijeće je također donijelo odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Novog Marofa. Niža porezna stopa iznosi 22%, dok je viša 33%. Ova odluka stupa na snagu početkom 2024. godine.

Gradsko vijeće Novog Marofa donijelo je i odluku o otkupu zemljišta kako bi se nastavila izgradnja planirane prometnice, odnosno sjeverozapadnog odvojka Ulice Tina Ujevića s izlazom na Državnu cestu 24. Također, jednoglasno je Ivana Kušek Perši prihvaćena za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, koja je na toj funkciji već dulji niz godina, a prema ocjeni Gradskog vijeća, svoj posao radi odlično. Mandat ravnateljice počinje s početkom 2024. godine i trajati će četiri godine.

gnm_-_sjednica_4.jpg

Konačno, zajedničkom odlukom donesen je Plan djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu. Svrha Plana je informirati stanovništvo o specifičnostima prirodnih nepogoda te ih uputiti na primjenu mjera sprječavanja i ublažavanja posljedica.

- Grad Novi Marof nastavlja s predanim radom na poboljšanju života građana i unapređenju infrastrukture, te ostaje posvećen transparentnosti i uključivanju zajednice u donošenje važnih odluka - ustvrdio je Jenkač.