Noćnom vježbom žurnih službi završeno obilježavanje Dana općine Jalžabet

| 21.11.2022. u 17:33h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Jalžabet povodom obilježavanja Dana općine organizirala je zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite. Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, povod su ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području općine.

U središtu zbivanja odnosno pokazne vježbe pod nazivom „Novakovec 2022.“ bila je intervencija 6 DVD-ova koliko ih aktivno djeluje na području općine, a njima su se u odgovoru na potrebu spašavanja unesrećenih s budućeg kupališta nadomak Novakovcu, ugroženog naglim porastom vodostaja rijeke Plitivice, u izvlačenju unesrećenih pridružili predstavnici hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin. Kao promatrači vježbi su uz općinske čelnike te znatan broj okupljenih mještana nazočili i saborski zastupnik Radimir Čačić te Željko Nagy, županijski vatrogasni zapovjednik.

Pokazna vježba koju je osmislio i stručnim komentarima opisivao Stjepan Kovaček, konzultant iz područja zaštite i sigurnosti, održana je na lokaciji u polju sjeverno od naselja Novakovec u subotu, 19. studenoga 2022. godine s početkom u 16.30 sati. U prvom dijelu vježbe simulirano je izvlačenje „na suho“ 10-ak maloljetnika koji su uslijed burne proslave rođendana u noćnim satima ostali zatečeni naglim porastom vodostaja rijeke Plitivce oko poluotoka, uređenog nedavno od strane stanovnika Općine Jalžabet. U tom su dijelu glavnu ulogu imali članovi DVD-a Jalžabet, središnje općinske vatrogasne postrojbe, uspješno svladavši izazov potrebe osvjetljenja mjesta događaja u noćnim uvjetima, prolaska po vrlo blatnjavom terenu te sigurnog prelaska mladih osoba na siguran prostor. Članovi DVD-a Novakovec, DVD-a Imbriovec, DVD-a Kelemen, DVD-a Leštakovec i DVD-a Jakopovec sudjelovali su u vježbi ispumpavajući vodu iz umjetnog kanala na rijeci Plitvici, uz druge aktivnosti vezane uz potporu ostalim službama na lokaciji.

Dio markiranata bio je razmješten izvan primarne lokacije događaja, stoga su u njihovom nalaženju pomoću drona s termovizijskom kamerom uz vatrogasce sudjelovali i pripadnici gorske službe spašavanja. Pripadnici hitne medicinske službe i crvenog križa pružili su prvu pomoć odnosno medicinski zbrinuli četvero „ozlijeđenih“ osoba.

V.d. zapovjednika VZO Jalžabet i koordinator na lokaciji vježbe Nikola Križanić na samom je završetku postrojio je svih 70-ak sudionika vježbe te predao prijavak općinskom načelniku Rajku Solaru. Općinski načelnik u svojem je osvrtu čestitao svim sudionicima vježbe i zahvalio na predanom radu u okviru različitih žurnih službi, uz poseban naglasak na vatrogasne snage koje su kao jedina domicilna operativna snaga na području Općine pokazali zavidnu razinu opremljenosti i stručnosti.

Po službenom dijelu vježbe uslijedila je njezina analiza. U njoj je istaknuto zadovoljstvo viđenim, uz nekoliko smjernica za daljnji razvoj cjelokupnog sustava civilne zaštite ne samo na području općine Jalžabet, već i diljem Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci