NL Ivana Čehoka: Imamo vlast koja nas do kosti guli i dere...

vv | 18.10.2023. u 11:25h | Objavljeno u Našim krajem

Nezavisna lista Ivana Čehoka je održala danas novinarsku konferenciju na kojoj se osvrnula na proteklih šest mjeseci rada vlasti nakon održanih izvanrednih izbora. Očekivano, izrazili su nezadovoljstvo dosadašnjim radom.

- Jedna stranka ima komotnu većinu i u ovih šest mjeseci očekivali smo da će se barem nešto u ovom gradu raditi, od komunalne infrastrukture do obrazovanja i gospodarstva, međutim, kao i što sami vidite u ovih šest mjeseci nije se napravilo apsolutno ništa, osim što se posljednih 10 mjeseci pokušavaju obnoviti dvije ulice i to je jedino što u ovom trenutku gradska vlast radi - istaknuo je Ivan Čehok, na početku današnje konferencije.

Stoga smatra da se s obzirom da se ništa nije radilo, gradska vlast je neopravdano išla u povećanje komunalnih naknada te ostalih nameta, a od nedavno se najavilo i povećanje PDV-a.

- Troši se nemilice na koje kakve sudske kazne, odvjetnike, povećava se cijena za otpad za 200 posto. To je jedna pervetirana verzija superhika koja otima od građana, povećava cijene i plaća više usluga nego što treba. Mi danas imamo najveće cijene vrtića u Hrvatskoj, nitko ne zna zašto je došlo do toga. Nama je povećana cijena odvoza smeća da nitko nije objasnio građanima zašto se to dogodilo, a koliko čujem, ostale općine koje koriste usluge Čistoće nisu to učinile i tu će biti poteškoća. Povećali smo cijene groblja, cijene bazena, cijene javnog prijevoza koji nam je nikad u lošijem stanju, a jučer smo doznali da Bosilj uvodi novi porez i povećava cijenu komunalne naknade - istaknuo je Čehok.

Čehok smatra da je objašnjenje da se odlukom Vlade RH o ukidanju prireza dolazi do automatizma povećanja stope poreza na dohodak.

- Mi zapravo ovime uvodimo novi porez i to u trenutku kada su cijene podivljale. Ako za 25 posto povećavamo vrijednost komunalne naknade, a da nitko ne zna što se u komunalnoj sferi radi. Mi ne bježimo od toga da je moguće povećavati, mi smo to učinili isto, ali s točno određenim okolnostima i sa cijelim nizom komunalnih djelatnosti koje smo na taj način uspjeli financirati godišnje ne dvije ulice po 10 mjeseci, nego 10 ulica u dva mjeseca, gradili vrtiće, obnavljali vrtiće, gradili knjižnicu i obnavljali kulturne ustanove, sinagogu, kazalište. Imamo vlast koja nas nemilice, do kosti guli i dere - smatra Čehok.

Najavio je da će biti protiv toga da se poveća porez i komunalna naknada, a također smatra da se napravila greška prilikom projekta sanacije bala jer je naveden pod stavkom proračuna kao projekt izgradnje komunalne infrastrukture.

- To nikako ne može biti jer odlagališta nisu komunalna infrastruktura. Ovo povećanje komunalne naknade ide zbog enormne cijene zbrinjavanja bala u odnosu na naše rješenje iz 2021. godine. Građani to neće izravno platiti na računima, ali će platiti putem komunalne naknade. Pozivamo gradsku vlast da se konačno osvijestie i da pogledaju ostale gradove koji nisu dizali cijene, sve se to može napraviti bez osiromašivanja građanstva - istaknuo je Čehok.

Mario Lešina istaknuo je da će se poskupljenje komunalne naknade bitno odraziti na gospodarstvo koje jako ovisno o Njemačkoj koja je već ušla u recesiju.

- Važno je napomenuti da je inflacija, najbolji prijatelj javnih financija jer ako rastu cijene, rastu i porezi. Tako da proračunski prihodi također rastu, a to vidimo i na državnom proračunu, a vidimo i na lokalnim proračunima. Nema potrebe dizati komunalnu naknadu na višu razinu nego što već jest. Gospodarstvo na sjeveru je iznimno ovisno o njemačkom tržištu, a Njemačka je ušla u recesiju. Imamo informacije da je nekoliko poduzeća zatvoreno u proteklih nekoliko dana, a toga će biti još. U takvom trenutku gradska vlast dodatno opterećuje poslovanje, umjesto da rasterećuje. Plaće su otišle gore i to je generiralo rast cijena, poglavito usluga. Po mojim izračunima, plaće su u zadnje četiri godine porasle skoro 40 posto - smatra Lešina.