Niz događanja u Bednji povodom blagdana Velike Gospe Foto: VV arhiva/Ilustracija

Niz događanja u Bednji povodom blagdana Velike Gospe

Varaždinske vijesti | 14.8.2018. u 20:18h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Bednja, Turističke zajednice Trakošćan-Općina Bednja i Savjeta mladih, a u suradnji sa župom Bednja, KUD-ovima, udrugama, glazbenim sastavima i OPG-ovima, i ove se godine u Bednji održava bogat program proslave blagdana Velike Gospe, zaštitnice bednjanske župe.

Program je počeo već u petak, 10. kolovoza, u 20 sati nastupom Kavalira pod šatorom na središnjem Trgu sv. Marije, dok su u subotu u isto vrijeme i na istom mjestu posjetiteljima zasvirali članovi glazbenog sastava Podvinčani. 

U nedjelju, 12. kolovoza, službeni dio programa nastavio se misom u župnoj crkvi u 9 sati, dok je istoga dana u 20 sati pod šatorom u Bednji Dramska sekcija KUD-a Josipa Genca prikazala isječak iz poznate Bednjanske svadbe, nakon čega je uslijedio nastup glazbenog sastava Bednjanski štemeri.

U utorak, 14. kolovoza, na igralištu OŠ Bednja održala se Večer društvenih igara i radionica za djecu i mlade, a nakon toga Ljetno kino pod zvijezdama.

Središnji program održat će se na samu Veliku mešu, u srijedu, 15. kolovoza. Počet će jutarnjom misom u 8 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon 10 sati na prostoru ispred Osnovne škole u Bednji formirat će se svečana povorka koja će potom – Gajevom i Poljakovom ulicom te kroz Trg sv. Marije – uz pjevanje marijanskih pjesama, krenuti prema župnoj crkvi.

Uz mještane i hodočasnike odjevene u starinske nošnje bednjanskoga kraja, u povorci će biti i članovi KUD-a Josipa Genca i Limene glazbe DVD-a Bednje te KUD-ova Cvetlinski zvon iz Cvetlina i Josipa Jedvaja iz Vrbna.

Povorka će svoj put završiti u župnoj crkvi, gdje će u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvoditi preč. Mijo Horvat.

U isto vrijeme u 10 sati u galeriji P.P.Poljak u ulici Ljudevita Gaja 2 u Bednji otvara se izložba slika ulje na platnu - minijature, te prezentacija prve knjige - poezija moderna “Staze vrline” autora Juraja Poljaka.

Proslava blagdana Velike Gospe potom će se nastaviti tradicionalnim pučkim proštenjem na Trgu sv. Marije, uz ponudu asortimana brojnih OPG-ova, tradicijskih i trgovačkih obrta, vinara, pčelara i drugih.

Za gurmansku ponudu pobrinut će se više ugostiteljskih obrta koji će i ovoga puta proštenjarima ponuditi kotlovinu i druge delicije koje su nezaobilazan dio pučkih proštenjarskih manifestacija.

Označeno u