Nevrijeme u Lepoglavi: Štete na usjevima čak do 80 posto, odroni ugrozili kuće i ceste Foto: Grad Lepoglava

Nevrijeme u Lepoglavi: Štete na usjevima čak do 80 posto, odroni ugrozili kuće i ceste

Varaždinske vijesti | 19.8.2020. u 12:35h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon olujnog nevremena praćenog kišom, tučom i vjetrom koje je u večernjim satima 14. kolovoza pogodilo područje Grada Lepoglave, a posebice naselja Kamenicu, Žarovnicu i Kameničko Podgorje, gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izašlo je na teren te procijenilo nastalu štetu.

- Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo oštećenja na poljoprivrednim kulturama i to najviše na kukuruzu, krumpiru, grožđu i tikvama, kao i povrću na vrtovima. Na područjima izrazito pogođenima nevremenom postotak oštećenja doseže čak 80%. Izrazito velike štete nastale su na kućama građana i poslovnim prostorima u koje su u vrlo kratkom vremenu prodrle velike količine vode. Povjerenstvo je utvrdilo i pojavu odrona zemljišta u dvorištima obiteljskih kuća i to u neposrednim blizinama građevina te na cestama. Zabilježeni su i nanosi šljunka s makadamskim puteva te zatrpavanje odvodnih kanala uz prometnice - izvijestili su iz Grada Lepoglave.

Prikupljeni podaci o nastalim štetama dostavljeni su Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Inače, nakon pojave mraza u travnju i proglašenja prirodne nepogode, zatim tuče krajem lipnja, ovo je već treća prirodna nepogoda koja je u ovoj godini pogodila područje Grada Lepoglave. U sva tri navrata gradsko je Povjerenstvo obišlo teren i utvrdilo štetu te podatke dostavilo Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

lepoglava_kisa_stete_01.jpg

lepoglava_kisa_stete_02.jpg

lepoglava_kisa_stete_03.jpg

lepoglava_kisa_stete_05.jpg

Označeno u