Negativni demografski trendovi nisu zaobišli ni župe Križovljan i Natkrižovljan

Napisao/la: I.D./VV/F. Talan -
Negativni demografski trendovi nisu zaobišli ni župe Križovljan i Natkrižovljan Foto: Općina Cestica

Negativna demografska kretanja nisu zaobišla ni župu Uzvišenja sv. Križa Križovljan, koja pokriva oko tri četvrtine općine Cestica, kao ni župu Svete Barbare Natkrižovljan.

Prema riječima vlč. Zorislava Šafrana, župnika župe Križovljan, u župske matice prošle su godine upisana 43 krštenja i 63 sprovoda. O toga  je s područja župe kršteno 38 djece, a  na grobljima u Cestici i Lovrečanu pokopana su 54 župljana te jedan na groblju u Ptuju. U odnosu na 2014. godinu, kršten je isti broj djece iz župe (38), ali je te godine s područja župe umrlo 48 ljudi dok ih je u 2015. bilo sedam više, iz čega proizlazi da je na kraju 2015. župa imala 17 župljana manje nego na početku. Protekle godine u župi je vjenčano 13 parova. Prosjek starosti mladoženja bio je 31,4 godine, a mladenke su se udavale u dobi od 28,1 godine.

Posljednjih osam desetljeća najveći broj krštenja bio je 1936. godine (155), dok je 2013. godine kršteno tek 29 djece. Od 1935. do 1979. godine u župi je kršteno 4.572 djece, a umrlo 2.391 ljudi. U tom razdoblju župa je na kraju svake godine imala pedeset (49,56)  župljana više nego na početku, a od 1986. do 2015. župa se "smanjila" za 325 stanovnika, odnosno prosječno je godišnje bilo 10,83 više umrlih od rođenih.

Župa Sveta Barbara Natkrižovljan djeluje na na brdovitom i pograničnom području Varaždinske županije. Sa zapadne strane granica joj je župa Zavrč i Republika Slovenija, na jugu je župa Donja Voća, na istoku je župa Vinica, a sjeverno je župa Križovljan. S područja općine Cestica u župu spadaju naselja Jarki, Križanče, Malo Gradišće, Natkrižovljanu i Selci Križovljanski, te istočni dio naselja Falinić Breg.

Posljednjih desetljeća i u toj župi sve je manje ljudi. Prošle je godine kršteno tek četvero djece, a u tom razdoblju je vlč. Mario Filipović na župno groblje ispratio 22 župljana, te dvojicu iz drugih župa. U crkvi svete Barbare protekle godine obavljena su samo tri vjenčanja, a i od tog broja jedan par bio je izvan župe.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.