Nastavljeno ulaganja u obnovu Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

VV | 21.9.2022. u 09:21h | Objavljeno u Našim krajem

Čakovečki Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu njeguje tradiciju obrazovanja dugu čak 143 godine, a povijesna zgrada u kojoj je smješten zaštićeno je kulturno dobro i predstavlja jedan od važnijih objekata za obrazovani i kulturni život grada Čakovca i Međimurja. Zgrada je izgrađena krajem 19. stoljeća, a s obzirom na zub vremena i potrese koji su ju zahvatili, potrebna joj je temeljita obnova.

Suradnjom Učiteljskog fakulteta u Čakovcu i Međimurske županije posljednjih mjeseci obnovljeno je ulično pročelje zgrade, a župan Međimurske županije Matija Posavec i dekan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Siniša Opić potpisali su Ugovor o nastavku sufinanciranja obnove zgrade Odsjeka vrijedan 500 000 kuna.

- Pročelje zgrade je u potpunosti obnovljeno, a radovi na južnoj, zapadnoj i više od pola sjeverne strane zgrade 1 Odsjeka okončani su te je u tijeku javna nabava za treću fazu obnove koja obuhvaća završetak zgrade 1 i obostranog spojnog dijela prema zgradi 2 - pojasnila je prodekanica Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Blaženka Filipan Žignić.

Međimurska županija iz svog je proračuna već izdvojila 200 000 kuna za obnovu pročelja i dijela zgrade, odnosno za prvu fazu obnove, a financirala je i izradu Glavnog projekta energetske obnove sportske dvorane Odsjeka te usluge pripreme i prijave na natječaj čija je vrijednost 104 500 kuna.

- Odsjek Učiteljskog fakulteta čini Čakovec sveučilišnim gradom i našu županiju sveučilišnom županijom. Nedavno je ovdje otvorena i digitalna učionica budućnosti pa najmanje što možemo učiniti je da damo svoj doprinos kako bi djelatnici fakulteta i studenti boravili u što kvalitetnijim uvjetima - istaknuo je župan Posavec prilikom potpisivanja ugovora kojem je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić-Strah.

Ukupna vrijednost treće faze obnove je 1 130 000 kuna, od čega je dio sredstva osiguran zahvaljujući pomoći Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva kulture i Studentskog centra Varaždin, a 500 000 kuna osigurala je Međimurska županija.

- S obzirom na sredstva koja su nam doznačena, imat ćemo priliku obnoviti ovu zgradu i osigurati kvalitetniji studij našim studentima. Najvažnija profesija u Hrvatskoj je učiteljstvo, a mi stvaramo ljude koji će stvarati ovu naciju i razvijati kulturu. Drago nam je što Međimurska županija to prepoznaje i želio bih da svi fakulteti dijele tako dobra iskustva kao što mi imamo sa Međimurskom županijom - zaključno je poručio dekan Opić.

Nakon obnove zgrade 1, čakovečki Odsjek u planu ima i obnovu zgrade 2 koja će na red doći u sljedećoj godini. Uz to, uz pomoć Grada Čakovca uredit će se urbani park i dječji vrtić te obnoviti sportska dvorana.

DJI_0174.jpg

DJI_0176.jpg

Potpisivanje-ugovora-2.jpg

Potpisivanje-ugovora-3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci