Nakon više od 16 godina arheoloških istraživanja, na Čanjevo počeli stizati strani turisti

V.V. | 15.5.2018. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon više od 16 godina arheoloških istraživanja Utvrde Čanjevo u općini Visoko, koja su pobudila zanimanje i stručne ali i laičke javnosti, na arheološki lokalitet počeli su pristizati uz domaće i strani posjetitelji .

Tako je u nedjelju Utvrdu Čanjevo posjetili 80-ak gostiju iz Mađarske, članovi Udruge Castrum Bene. Riječ je o udruzi koja okuplja mađarske povjesničare i arheologe odnosno profesore i studente zaljubljenike u povijest i srednjovjekovn e utvrde.

Posjetitelje su ugostili načelnik Općine Dragutin Mateković i voditelji arheoloških istraživanja magistar Josip Višnjić i Siniša Pamić. Upoznali su ih s bogatom poviješću utvrde, odnosno da se Čanjevo spominje već 1290. godine, da su posljednji gospodari bili obitelj Praschozy, te da turskim naviranjem na ove krajeve Ivan Lenković, tadašnji vrhovni zapovjednik Krajine, izvješćuje ratno vijeće u Grazu o potrebama da se zemlja obrani, pa uz ostalo predlaže da se upravo u Čanjevu smjeste 32 haramije.

Time je i Čanjevo, uz još šest, u širem dijelu ovog područja, postalo utvrda koja je ponajprije služila za obranu Zagreba. Govoreći o dolasku posjetitelja iz Madžarske, općinski načelnik, HDZ-ov Dragutin Mateković, pojasnio je da Udruga svake godi ne ima okrugli stol , a ovoga puta tema je bila srednjovjekovne utvrde. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što su zadovoljan što su posjetitelji Utvrdu Čanjevo napustili puni pozitivnih utisaka što je samo potvrda opravdanosti ulaganja u njeno istraživanje i pozicioniranje kao budućeg velikog turističk og aduta ne samo Općine Visoko, već i Varaždinske županije.

Također, naglasio je da se svake godine u listopadu na samoj utvrdi održava manifestacija, oživljavanja povijesti „Bitka za Čanjevo“ , kojom se uprizoruje sukob osmanske vojske i Praškocijevih haramija.

- Bitku organizira udruga Praškocijeve haramije čija je temeljna preokupacija istraživanje i popularizacija utvrde i njene povijesti. Na tom se događaju svake godine okupi velik broj posjet itelja, što lokalnog stan ovništva, što gostiju iz Varaždinske i susjednih županija i jedina je manifestacija koja budi svijest graĎana o tom važnom dijelu naše povijesti i kulturne baštine - zaključio je Mateković .

Označeno u