Nakon otkaza nije htjela odraditi otkazni rok pa mora nadoknaditi štetu

VV | 19.1.2022. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog otkazivanja ugovora o radu bez odrađivanja otkaznog roka, Snježana F. iz Ludbrega, bivša zaposlenica tvrtke Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog, trebat će toj tvrtki isplatiti 3.689,72 kn zajedno s kamatama i troškovima postupka, ukoliko postane pravomoćna presuda varaždinskog Općinskog suda.

Tužena je, prema ugovoru od 2. studenog 2020., trebala raditi od 2. veljače prošle godine. Međutim, 11. siječnja otkazala je ugovor o radu pismenim putem, uz izjavu da ne želi odraditi otkazni rok. Zbog toga je, prema tužbi, trebala naknaditi štetu, i to u visini neto plaće obračunate za mjesec prosinac 2020., a koja ukupno iznosi 3.690,72 kn.

Protiveći se tome, tužiteljica je ukazivala da tvrtki nije nastala nikakva šteta zbog toga što nije odradila otkazni rok. No, sud je zaključio suprotno.

- Opće je poznato da je u Republici Hrvatskoj upravo tijekom 2020. utvrđena pandemija zbog bolesti Covid 19, a zbog koje bolesti je i došlo do većeg izostanka radnika sa svog redovnog posla i to ne samo kod tužitelja nego i kod drugih poslodavaca, a to ne samo zbog činjenice zaraženosti kod pojedinih radnika nego i zbog činjenice da je dio radnika morao ići i u tzv. izolaciju i to radi sprječavanja daljnje odnosno veće zaraze svojih kolega na radnom mjestu, ukazuje se u presudi.

Izostanak s posla, kako se dodaje, imao je utjecaja kod pojedinih poslodavaca i na proces proizvodnje i samog poslovanja te je logično svakom poslodavcu bilo u interesu da radnike zadrži što duže u radnom procesu, a kako bi mogao ostvarivati svoje poslovne rezultate odnosno zacrtane ciljeve.

Stoga je sud zaključio da je tvrtka kao poslodavac doista imala opravdano pravo zaštititi svoje interese i na način da je u samom ugovoru o radu ugovorila naknadu štete u slučaju neodrađivanja otkaznog roka u visini plaće.