U Ludbregu obilježen Nacionalni dan udomiteljstva: Važan, vrijedan i human posao! Foto: Grad Ludbreg

U Ludbregu obilježen Nacionalni dan udomiteljstva: Važan, vrijedan i human posao!

Grad Ludbreg/vv | 31.5.2023. u 14:39h | Objavljeno u Našim krajem

Udomiti se mogu djeca, osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, ovisnici o alkoholu, drogama, kockanju...

Ove srijede, 31. svibnja, u Hrvatskoj se prvi put službeno obilježava Nacionalni dan udomiteljstva. Na taj način odaje se priznanje za oko 2500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe, primjerice osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, ovisnici o alkoholu, drogama, kockanju itd.

>> Udomitelja sve manje, mlade obitelji sve se teže odlučuju za udomljavanje djece
>> Udruga udomitelja Nada iz Ivanca druženjem obilježila Nacionalni dan udomiteljstva

Centar za socijalnu skrb Ludbreg pridružuje se obilježavanju ovog dana simboličnim druženjem udomiteljskih obitelji.

IMG_74591.jpg

Kako je istaknula Anica Zember, ravnateljica Centra, na području njihovog djelovanja postoji 11 udomitelja koji se time bave preko 10 godina, osam udomiteljskih obitelji preko pet godina, a i tri su nove udomiteljske obitelji.

– Uvođenjem ovog dana posvećena je puna pažnja udomiteljima, ovime se naglašava koliko je udomiteljstvo važno. Pohvalno je i što nam se ove godine javljaju novi udomitelji. To je jedan vrijedan i human posao, to su obitelji koje o našim korisnicima skrbe 24 sata dnevno, često su to teško bolesne osobe, djeca bez adekvatne skrbi, a koja zahvaljujući udomiteljima imaju svu potrebnu skrb – objašnjava Zember.

Zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa World Foster Day da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva.