Franjo Vrbanić Foto: Općina V. Bukovec

Načelnik Vrbanić: Niti jedan program pomoći mještanima u Općini Veliki Bukovec nije ukinut

VV | 27.9.2020. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Iako je u proračunu Općine Veliki Bukovec zbog koronakrize moralo doći do određenih korekcija, niti jedan program pomoći mještanima nije ukinut. Načelnik Franjo Vrbanić ističe da se niti od jednog programa nije odustalo.

- Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeta je odluka o financijskoj pomoći od 2,5 tisuće kuna za svako novorođeno dijete. Sa 700 kuna sufinanciramo vrtić za djecu koja ne idu u vrtić na području općine. Za vrtić na području općine roditelji plaćaju 530 kuna od ekonomske cijene, a ostatak Općina. Sufinanciramo radne bilježnice svim učenicima osnovne škole, dio prehrane odnosno 40 kuna mjesečno pod djetetu, kompletan prijevoz za učenike iz Dubovice i Kapele budući da imaju manje od 5 km do škole. Novitet je sufinanciranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama. Ove godine smo prvi put isplatili po 500 kuna jednokratne pomoći za Uskrs svoj djeci u srednjoj školi. Istina, nije baš bilo za Uskrs, jer nas je korona spriječila, ali smo isplatili. Na red dolaze i studenti, tisuću kuna svim redovnim i izvanrednim studentima koji nisu zaposleni i nisu stariji od 27 godina – nabrojao je Vrbanić.

Među pomoćima je i novi program za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. U proračunu Općine Veliki Bukovec bilo je osigurano 150 tisuća kuna. Ovih dana ta su sredstva realizirana – za tri mlade obitelji koje su se javile i zadovoljila uvjete isplaćeno je 50 tisuća kuna.

Što se tiče umirovljenika i oni će dobiti naknade kao prošle i pretprošle godine. Još nije utvrđen iznos, ali trebao bi biti na prošlogodišnjoj razini - za mirovinu do 1000 kuna bilo je 250 kuna jednokratne pomoći, a za mirovinu između tisuću i dvije tisuće kuna pomoć je iznosila 180 kuna. Isplata umirovljenici mogu očekivati na kraju godine.

- Dobru suradnju imamo i s udrugama. Izdvojili smo 215 tisuća kuna za njihove programe i projekte. To je nešto manje nego prošlih godina, ali morali smo na svakoj stavci proračuna nešto smanjiti. Valja napomenuti da u proljeće, uz lockdown od trećeg do šestog mjeseca, udruge nisu niti radile niti mogle raditi zbog epidemioloških uvjeta. Tako da su imali i manje troškove pa smo se dogovorili oko ovakve financijske pomoći - dodao je načelnik Općine Veliki Bukovec.

A s prvim danom listopada počinje i realizacija projekta „Zaželi“, koji Općina Veliki Bukovec provodi s Gradom Ludbregom i općinama Mali Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ. Zaposlit će se dvije žene s područja općine koje će pomagati ljudima u potrebi sljedećih godinu dana. Ukupni fond projekta je oko milijun kuna. Kako je sve financirano, Općina je odlučila nabaviti dva bicikla za zaposlene žene kako bi im omogućila lakši dolazak do korisnika programa.