Sindikat i nacionalni stožer razgovarali o popuštanju mjera za vozače u međunarodnom prometu Foto: VV arhiva / ilustracija

Sindikat i nacionalni stožer razgovarali o popuštanju mjera za vozače u međunarodnom prometu

Varaždinske vijesti | 5.5.2020. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

Održan je sastanak Sindikata hrvatskog vozača s predstavnicima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu popuštanja mjera samoizolacije za vozače kojima je trenutno određena mjera obveze samoizolacije.

- O ozbiljnosti ove teme i samog sastanka dovoljno govori činjenica da su ispred nacionalnog stožera prisustvovali gospodin Davor Božinović, gospodin Krunoslav Capak i gospodin Alen Gospočić. Neosporno je da su oni u potpunosti upoznati sa situacijom s kojom su suočeni profesionalni vozači koji obavljaju međunarodni promet, dakle koji gotovo svakodnevno prelaze granice Republike Hrvatske i kojima se svaki puta određuje samoizolacija, a s njom i svi problemi koji traju predugo, a posebno dugo uzevši u obzir određena odstupanja koja su već nastupila u Republici Hrvatskoj - istaknuo je predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, Miljenko Gočin.

- Iako su neki očekivali da će se možda već danas postići potpuna obustava važećih mjera, a svi to opravdano željeli, moramo jasno reći da to danas nije bilo moguće ostvariti, ali ostvaren je prvi veliki i osnovni korak da se bez obzira na dobru situaciju u pogledu sprječavanja širenja virusa COVID 19 u Republici Hrvatskoj, itekako ozbiljno razgovaralo o nepovoljnim uvjetima u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj - dodao je Gočin.

Napomenuo je da su se svi složili oko činjenice da mora doći do popuštanja mjera te da će se one vrlo brzo dogoditi.

- Ali jednako tako smatramo da one moraju biti cjelovite, da se moraju odnositi na sve vozače u međunarodnom prometu bez obzira putuju li oni iz Slovenije u kojoj je eventualna mogućnost zaraze gotovo nikakva ili iz Italije u kojoj je i danas nažalost preminulo više stotina osoba - rekao je Gočin.

Sukladno tome dogovoreno je da se u srijedu prikupe podaci o broju vozača na koje se mjere samoizolacije primjenjuju te da se dođe do okvirnog podatka koliko njih putuje u zemlje u kojima još uvijek postoji velika opasnost od zaraze koronavirusom, a koliko ih ide u zemlje koje ne predstavljaju toliku opasnost.

- Cilj je donošenje jedinstvene odluke, koja u ovom trenutku nije upitna, ali se itekako razgovara o mnogobrojnim čimbenicima o kojima ovisi preciziranje same odluke. Stoga ovim putem izvještavamo sve vozače u međunarodnom prometu da će popuštanje mjera vrlo brzo nastupiti, ali jednako tako i molimo da se i dalje pridržavaju svih mjera samozaštite, jer činjenica da se, srećom, ni jedan vozač od prvog popuštanja mjera nije zarazio koronavirusom najjače sredstvo kojim ćemo ostvariti željeno popuštanje mjera, a svakako i sačuvati zdravlje vozača i članova njihovih obitelji - zaključio je Miljenko Gočin.