Na području općine Maruševec zasvijetlila moderna LED rasvjeta

Varaždinske vijesti | 12.12.2019. u 18:56h | Objavljeno u Našim krajem

Radi povećanja sigurnosti građana općine te unaprjeđenja komunalnog standarda, na području Općine Maruševec prošlog su mjeseca dovršeni radovi na postavljanju novih rasvjetnih tijela. Radi se postupku modernizacije javne rasvjete u kojemu su stariji sustav žarulja zamijenila nova LED rasvjetna tijela, točnije njih 354.

Načelnik Damir Šprem ističe ukupnu vrijednost zahvata od 498.327,94 kuna, od čega je 277 tisuća financirano sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, dok je preostalih 221 tisuća kuna financirano iz proračuna Općine Maruševec.

- Općina Maruševec je sufinanciranje projekta Modernizacija javne rasvjete na području Općine Maruševec osigurala ovogodišnjom prijavom projekta na natječaj Ministarstva, te racionalnim gospodarenjem ponovo uštedila preko polovicu troška općinskom proračunu. Zamjenu rasvjetnih tijela obavilo je poduzeće Kabel-mont d.o.o. iz Domašinca na temelju javnog natječaja, pod uvjetima najekonomičnije ponude opreme i radova. Kao i u svakoj javnoj nabavi, vodili smo brigu da LED rasvjetna tijela budu usklađena s aktualnim Zakonom o zaštiti svjetlosnog onečišćenja - naglašava načelnik Šprem.

- Riječ je o zamjeni neekonomičnih rasvjetnih tijela s 354 novih, ekološki učinkovitih LED rasvjetnih tijela kojima će Općina Maruševec uštedjeti na troškovima, a samim time i racionalizirati potrošnju energije. Javna rasvjeta modernizirana je u naseljima u kojima je postavljena novija niskonaponska mreža. Radi se o naseljima Selnik, Druškovec, Novaki, Brodarevec, Koretinec, Čalinec, Donje Ladanje, a nakon dodatnog odobrenja Ministarstva i u naselju Koškovec, što će na navedenim prometnicama povećati sigurnost i preglednost sudionika u prometu - pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša.

Šprem i Klapša dodaju da su aktivnosti i napori Općine Maruševec između ostalih usmjereni i u podizanje komunalnog standarda, odnosno ka cjelovitoj modernizaciji niskonaponske mreže i javne rasvjete u svih 16 naselja na području Općine.

- Dokaz tome je ovogodišnja rekonstrukcija niskonaponske mreže u duljini od pet kilometara što do sada u Općini Maruševec nije zabilježeno. Kad tome pribrojimo ugradnju moderne i učinkovite LED rasvjete možemo zaključiti kako Općina Maruševec prati europske trendove i potrebe današnjice u vidu najefikasnije uštede energije - ističu čelnici Općine Maruševec.

Označeno u
Galerija slika