Na Ivančici kamp zona, skijalište za skijanje na travi, adrenalinski park…

vv | 18.3.2020. u 21:56h | Objavljeno u Našim krajem

Na skupu koji je Grad Ivanec u suradnji s HPD-om „Ivančica“ organizirao u Muzeju planinarstva, okupljenim planinarima predstavljeno je Idejno urbanističko rješenje vršnog područja Ivančice.

Gradonačelnik Milorad Batinić u uvodno je riječi istaknuo da je ovim rješenjem razrađena ideja koju Grad razmatra već niz godina, a to je da se prostor na vrhu Ivančice (od igrališta te između kapelice i planinarskog doma) kvalitetno uredi za prihvat sve većeg broja posjetitelja.

Naglašavajući da je uređenje vrha Ivančice zadnji u nizu projekata koje Grad Ivanec već godinama osmišljava i provodi u cilju razvitka planinskog turizma na Ivančici, gradonačelnik je podsjetio da je sve počelo prije desetak godina, donošenjem Strategije razvoja planinskog turizma na Ivančici. Oživotvorenje planiranih projekata nastavilo se gradnjom i aktiviranjem dijela prostora Muzeja planinarstva. Nakon toga je EU sredstvima obnovljena Piramida na Ivančici. Također iz EU sredstava sagrađena je više od 4 milijuna kuna vrijedna turistička infrastruktura u Prigorcu za prihvat planinara (parkiralište na Rapikovcu, cesta prema Izletištu Harjač i Šumiju).

6023.jpg

Istovremeno je pokrenuto brendiranje Ivanca kao Planinarskog grada, a Hrvatski planinarski savez odlučio je svu planinarsku građu od nacionalnog značaja preseliti u Ivanec.

Također, ove će godine donacijom Solide biti obnovljen vidikovac Stričevo na Ivančici (na gradskoj čestici) za što je Grad je HPD-u dao pravo građenja.

6022.jpg

I konačno, idejnim rješenjem uređenja vršnog područja, Grad u suradnji s HPD-om sada predstavlja viziju njegova budućeg uređenja.

Rješenje je izradio projektni tim arhitektonskog Studija Nexar iz Ivanca i ono predstavlja temelj na koji Grad predlaže da se tijekom narednih godina usmjerava uređenje vrha planine.

Okupljenima ga je predstavio član Nexarova projektnog tima mag. arh. Marko Friščić.

Idejnim urbanističkim rješenjem obuhvaćen je prostor samog vrha Ivančice, iznad 1.030 metara nadmorske visine.

U sastavu obuhvata su parcele u vlasništvu Grada Ivanca, HPD Ivančica Ivanec i župe sv. Marije Magdalene, ukupne površine oko 32.000 četvornih metara.
Osim konsolidacije postojećih objekata i sadržaja na vršnoj zoni, rješenje nudi i nove sadržaje i prostore koji će proširiti izletničku ponudu na vrhu Ivanščice i time ići u korak sa sve većim brojem izletnika i turista.

Predviđeno je uređenje kamp zone, skijališta za skijanje na travi, zone za izletnike s paviljonima i adrenalinskim parkom, uređenje malonogometnog terena te izgradnja manjeg ugostiteljskog objekta.

Uz to, predloženo je i rješenje za dovršetak gradnje kapele sv. Ivana Krstitelja.
Kao preduvjet za daljnji razvoj turističkih potencijala vrha Ivančice predloženo je i prometno rješenje kojim se uređuje postojeća makadamska cesta i formira okretište za javni promet na ulazu u vršnu zonu, a trasirani su i spojevi na okolne ceste i puteve.

Poručujući da je sve navedeno tek idejno rješenje koje je podložno korekcijama, gradonačelnik Batinić pozvao je sve planinare, izletnike i zainteresirane građane da na web stranici Grada Ivanca razmotre i prouče Idejno urbanističko rješenje uređenja vršne zone Ivančice te da putem priloženog obrasca pošalju Gradu svoje primjedbe i prijedloge.

- Voljeli bismo dobiti mišljenja o tome kako bi vi sami voljeli da se uredi vrh Ivančice. Pošaljite nam i sugestije o tome što bi trebalo promijeniti ili na koji način poboljšati predložena rješenja – poručio je gradonačelnik

6019.jpg

Opširnije – u travanjskom izdanju Ivanečkih novina