Ministarstvo graditeljstva u Malom Bukovcu ove godine sufinancira drugu fazu modernizacije groblja

MGA/Varaždinske vijesti | 1.6.2019. u 10:57h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Programa poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u ovoj godini, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, između ostalog, sufinancira 2. fazu modernizacije groblja na području Općine Mali Bukovec.

Odluka o tome ovih je dana stigla u Općinu, a radi se o projektu ukupne vrijednosti 538 tisuća kuna.

Već je prošle godine uloženo 139.000 kuna, a u ovoj će godini Ministarstvo osigurati 191.000, od planiranih 399.000 kuna.

– U sklopu projekta, na oba će se groblja u Općini, dakle na grobljima u Malom Bukovcu i u Svetom Petru, postaviti javna rasvjeta te urediti hortikultura, odnosno urediti postojeće i izgraditi nove staze. Prema planovima i troškovnicima planirano je postavljanje 70 LED rasvjetnih stupića, uređenje oko 250 m2 postojeće staze, izgradnja 250 m2 novih staza te sadnja trajnih biljaka i drveća po grobljima. Glavni cilj ovog projekta je podizanje razine kvalitete javnih usluga i kvalitete življenja stanovništva Općine Mali Bukovec – pojasnio je načelnik Općine, HSS-ov Darko Marković.

– Postavljanjem LED rasvjete na grobljima ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji struje i očuvanju okoliša, a postavljanjem hortikulture groblja će se dići na europsku razinu dostojanstva i pristojnosti koju zaslužuju stanovnici o Općine Mali Bukovec, odnosno korisnici groblja. Time bi se ostvarilo povećanje kvalitete komunalne infrastrukture te unapređenje komunalne kvalitete Općine Mali Bukovec. Radovi bi trebali biti realizirani u ovoj godini, a nakon njihova završetka groblja će održavati i financirati Općina Mali Bukovec kroz svoj proračun – zaključio je Marković.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, u povodu dodjele odluka, naglasio je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo odluke o sufinanciranju komunalnih projekata kojima je u Varaždinskoj županiji dodijeljeno najviše sredstava, 6,5 milijuna kuna.

– Riječ je o sredstvima za asfaltiranje cesta, javnu rasvjetu, uređenje groblja i druge potrebekoje su iskazale općine i gradovi. Slušali smo općine i gradove, prihvatili njihove projekte, a nismo mi iz Zagreba diktirali što se mora raditi. Vjerujem da je to najbolji način jer načelnici i gradonačelnici najbolje znaju što treba građanima u njihovim jedinicama lokalne samouprave – poručio je Štromar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci