Ministarstvo graditeljstva u Malom Bukovcu ove godine sufinancira drugu fazu modernizacije groblja

MGA/Varaždinske vijesti | 1.6.2019. u 10:57h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Programa poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u ovoj godini, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, između ostalog, sufinancira 2. fazu modernizacije groblja na području Općine Mali Bukovec.

Odluka o tome ovih je dana stigla u Općinu, a radi se o projektu ukupne vrijednosti 538 tisuća kuna.

Već je prošle godine uloženo 139.000 kuna, a u ovoj će godini Ministarstvo osigurati 191.000, od planiranih 399.000 kuna.

– U sklopu projekta, na oba će se groblja u Općini, dakle na grobljima u Malom Bukovcu i u Svetom Petru, postaviti javna rasvjeta te urediti hortikultura, odnosno urediti postojeće i izgraditi nove staze. Prema planovima i troškovnicima planirano je postavljanje 70 LED rasvjetnih stupića, uređenje oko 250 m2 postojeće staze, izgradnja 250 m2 novih staza te sadnja trajnih biljaka i drveća po grobljima. Glavni cilj ovog projekta je podizanje razine kvalitete javnih usluga i kvalitete življenja stanovništva Općine Mali Bukovec – pojasnio je načelnik Općine, HSS-ov Darko Marković.

– Postavljanjem LED rasvjete na grobljima ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji struje i očuvanju okoliša, a postavljanjem hortikulture groblja će se dići na europsku razinu dostojanstva i pristojnosti koju zaslužuju stanovnici o Općine Mali Bukovec, odnosno korisnici groblja. Time bi se ostvarilo povećanje kvalitete komunalne infrastrukture te unapređenje komunalne kvalitete Općine Mali Bukovec. Radovi bi trebali biti realizirani u ovoj godini, a nakon njihova završetka groblja će održavati i financirati Općina Mali Bukovec kroz svoj proračun – zaključio je Marković.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, u povodu dodjele odluka, naglasio je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo odluke o sufinanciranju komunalnih projekata kojima je u Varaždinskoj županiji dodijeljeno najviše sredstava, 6,5 milijuna kuna.

– Riječ je o sredstvima za asfaltiranje cesta, javnu rasvjetu, uređenje groblja i druge potrebekoje su iskazale općine i gradovi. Slušali smo općine i gradove, prihvatili njihove projekte, a nismo mi iz Zagreba diktirali što se mora raditi. Vjerujem da je to najbolji način jer načelnici i gradonačelnici najbolje znaju što treba građanima u njihovim jedinicama lokalne samouprave – poručio je Štromar.