Ministar Malenica u Knegincu: razgovaralo se i kako potaknuti još više ulaganja Foto: Općina Gornji Kneginec

Ministar Malenica u Knegincu: razgovaralo se i kako potaknuti još više ulaganja

VV | 30.9.2019. u 18:57h | Objavljeno u Našim krajem

Ministar uprave Ivan Malenica danas je posjetio Općinu Gornji Kneginec.

U prostorijama Općine dočekali su ga općinski načelnik Goran Kaniški i predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Bubnjarić sa suradnicima. Ministar uprave sve je upoznao nazočne s predstojećim brojnim izmjenama propisa i zakona, a vezanima uz izmjene Zakona o sustavu državne uprave, te je naglasio da je cilj kroz digitalnu transformaciju povećati učinkovitost javne uprave na svim razinama.

Općinsko čelništvo ministra je upoznalo s važnijim projektima i programima koje provodi ili priprema Općina Gornji Kneginec, kao i brojnim općinskim investicijama u predškolski odgoj i vatrogastvo, te s kojim se problemima susreću prigodom realizacije istih.

- Upravo je lokalna samouprava temelj ravnomjernog razvoja Hrvatske. Općina Gornji Kneginec najrazvijenija je općina Varaždinske županije upravo zahvaljujući činjenici da je vrlo rano prepoznala važnost ulaganja u gospodarstvo jer je već 1997. godine ustrojila Poduzetničku zonu Kneginec na 170 hektara površine. Danas je u toj Zoni zaposleno preko 1.500 djelatnika i investirano preko milijardu kuna, te godišnji izvoz iz općine premašuje i 10 puta izvoz pojedinih hrvatskih županija. Upravo ta ulaganja značajno su povećala zaposlenost i na razini Varaždinske županije, te doprinjela gospodarskom razvoju šireg varaždinskog područja – istaknuo je načelnik Kaniški.

Dodao je kako uz gospodarske učinke, razvoj Poduzetničke zone utjecao je i na kvalitetu života mještana, te već 20 godina nema liste čekanja za upis djece u dječji vrtić.

- Izgrađena je većina komunalne infrastrukture, a sedam godina zaredom općina je proglašavana najuređenijom općinom Varaždinske županije od strane Hrvatske turističke zajednice. Svih ovih rezultata ne bi bilo da kneginečki kraj nije mogao biti zasebna općina, te je upravo naglasak razgovora s ministrom stavljen na važnost opstojnosti jedinica lokalne samouprave, te redefiniranje propisa vezanih uz lokalnu upravu i samoupravu kojima bi se olakšalo daljnje poticanje ulaganja – izvjestili su iz Općine Gornji Kneginec.