Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u radnom posjetu Ivancu Foto: B. Težak

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u radnom posjetu Ivancu

VV | 5.6.2020. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u pratnji svojih domaćina, gradonačelnika Milorada Batinića i njegova zamjenika Branka Putareka te predstavnika gradskih službi i svog suradničkog tima,jučer je boravio u radnom posjetu Ivancu.

Izražavajući želju da na terenu obiđe radove kako bi se na licu mjesta uvjerio u što lokalna samouprava ulaže novac iz potpora koje je odobrilo resorno ministarstvo, Štromar se prvo uputio u Prigorec, gdje je u tijeku sanacija dvaju velikih klizišta na nerazvrstanoj cesti Prigorec – Ivanečka Željeznica, koja se provodi uz znatnu novčanu potporu Hrvatskih voda.

Na gradilištu se gostima pridružio i predsjednik Vijeća MO-a Prigorec Ivan Kušteljega te kazao kako su građani zadovoljni opsežnim radovima na klizištima koja su im zadala velike probleme (razorila cestz, ugrozila kuće i vikend objekte).

U tom kontekstu M. Batinić je izrazio zadovoljstvo što je, nakon niza godina i prijašnjih vlada koje u dodjeli sredstava nisu pokazivale pretjeranu darežljivost prema Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske, upravo Štromarovo ministarstvo otvorilo put izdašnom financiranju projekata te time omogućilo dotok sredstava i val investicija.

- U suradnji s Batinićem, koji je prilikom donošenja izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u Saboru osobno podnio amandman kojim smo inicirali da se dio sredstava koje Hrvatske vode ubiru iz vodnog doprinosa usmjeri u sanaciju klizišta (a saborska većina to prihvatila), omogućili smo da se u proračunu Hrvatskih voda svake godine osiguravaju namjenska sredstva za klizišta. Veliko je to olakšanje građanima i veliko rasterećenje za lokalne proračune – kazao je Štromar.

- U kolikoj mjeri je ova pomoć dobrodošla, pokazuje i podatak da će sanacija klizišta u Prigorcu stajati blizu 700.000 kuna, što je ogroman novac. No, uz potporu Hrvatskih voda od 415.000 kuna sigurno je da ćemo ove radove lakše isfinancirati. Slično je bilo i proteklih godina, kada je širom gradskog područja sanirano 5 klizišta za koje je iz Ministarstva graditeljstva i Hrvatskih voda stiglo ukupno gotovo 2 milijuna kuna potpora – poručio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je Ministarstvo graditeljstva Gradu Ivancu dodijelilo i 168.000 kuna bespovratne potpore za modernizaciju nerazvrstanih cesta,  Štromar je potom obišao dionicu Bedenec – Bitoševlje, gdje se provode pripreme za polaganje asfalta na cestu dugu 1,4 km, što je najdulja dionica u sklopu ovogodišnjeg programa.

Budući da je to bio prvi posjet potpredsjednika Vlade u Bedencu, naravno da nije mogao odbiti poziv domaćina iz Vijeća MO-a Bedenec Antuna Babića (predsjednika), Stjepana Petaka i Jelene Bencek da obiđe i njihovu etno kuću, gdje se s njima zadržao u kraćem razgovoru i druženju.

Iz Ministarstva graditeljstva tijekom protekle tri godine je kroz sufinancirane iznose u razne projekte na području grada Ivanca uloženo 14,72 milijuna kuna i to: za energetsku obnovu devet objekata – 11,5 milijuna kuna, za subvencioniranje stambenih kredita – 1,6 milijuna, za komunalne projekte – 527.000 kuna te za sanaciju klizišta 430.000 kn. Za klizišta su Hrvatske vode dodale još 1,1 milijuna kuna.

- Obnovili smo škole, bolnice, društvene domove, ulagali u komunalne projekte i sanirali klizišta. Planiramo tako i dalje jer više si ne možemo priuštiti da se ponovno vratimo na ono prije 3 godine, kada su se u „blokovskoj“ podjeli, projekti sa sjevera Hrvatske stavljali „na mirovanje“ u ladice, dok su se oni gore ideološki prepucavali – poručio je Štromar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci