Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec do sada razgledalo oko 750 posjetitelja

vv | 15.3.2024. u 13:33h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji odbor UDVDR Ogranak Ivanec u braniteljskom je prostoru Gajeve ulice u Ivancu održao svoju proširenu sjednicu, kojoj su nazočili i članovi Nadzornog odbora, Suda časti, te vodstva Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec. Raspravljalo se o više tema vezanih uz očuvanje sjećanja na Domovinski rat, kao i brizi o članicama i članovima, te hrvatskim braniteljima općenito.

U uvodnom dijelu analizirane su aktivnosti provedene u protekla tri mjeseca, kojih je bilo iznimno mnogo. Izdvojeni su posjeti istočnoj Slavoniji i Srijemu, gdje su na mjestima sjećanja odane počasti stradalima u Domovinskom ratu, a potom i Tovarniku, gdje se na poziv načelnika Anđelka Dobročinca i predsjednika vijeća Roberta Blaškovića nazočilo velikom komemorativnom skupu sjećanja na ubijene žitelje tog mjesta.

U suradnji s kolegama iz Ogranka Maruševec obilježio se Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, a nastavljena je suradnja s ivanečkom tvrtkom Tesla, koja je održala predavanje o mogućnostima izgradnje sunčane elektrane i uvjetima energetske obnove, koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Suradnja s tvrtkom Tesla u međuvremenu je nastavljena i kroz povoljnije izrade dokumentacije za sunčane elektrane članovima udruge, na čemu je gospodinu Ribiću i djelatnicima izražena zahvalnost.

Županu Stričaku i pročelnici Skoko uručene su zahvalnice za veliku pomoć kod uređenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, a uz kontinuitet prisjećanja na preminule i poginule kolege, fokus aktivnost i bio je vezan uz Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, kojega je od otvaranja, lani sredinom studenog, razgledalo oko 750 posjetitelja.

To je i više nego impresivan podatak i dokaz da je nešto takvo Ivancu itekako bilo potrebno. Među njima više od 300 na Noći muzeja, koja je organizirana u suradnji s kolegama iz HVIDR-e. Također, u Centru se i dalje radi s učenicama Osnovne škole Ivanec, polaznicama Centra izvrsnosti Varaždinske županije, a uz kontinuirane posjete pojedinaca, ove godine već ga je razgledalo nekoliko grupa, a neke su svoj dolazak najavile.

Svi nazočni na sjednici izrazili su zadovoljstvo provedbom ovog ogromnog projekta koji u svom sadržaju nudi mogućnost upoznavanja velikog dijela Domovinske povijesti i nemjerljive uloge našega kraja u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske. Nadalje, potvrđen je Plan aktivnosti za 2024. godinu, za čiju se provedbu do sada prijavilo na čak sedam Javnih poziva, a neki pozitivni odgovori već polako dolaze.
Tako je jedan projekt podržala Općina Klenovnik, a tri Grad Ivanec, čijim se povjerenstva zahvalilo na pozitivnim mišljenjima na projekte, dok se za još tri rezultati očekuju uskoro. A neki će se još i prijaviti.

Taj će Plan i program biti predstavljen delegatima i gostima na Izvještajno-izbornom Saboru, koji će se održati 26. ožujka (utorak) u prostorijama Zavoda za socijalni rad područni ured Ivanec, ulica Đure Arnolda 11, Ivanec (zgrada nasuprot Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec). Državni susreti dragovoljaca i veterana Domovinskog rata održat će se u Varaždinskoj županiji, domaćin je UDVDR Podružnica Varaždinske županije, a domaćin natjecanja u športskom ribolovu bit će Ogranak Ivanec i ŠRD Ivanec.

Kako se u Ivanec očekuje dolazak 80-ak ribiča, na pripremi ove manifestacije se intenzivno radi već nekoliko mjeseci, a sve u svrhu kako bi se Ogranak, a i Ivanec u cjelini, u što boljem i ljepšem svjetlu predstavio hrvatskim braniteljima iz svih dijelova Hrvatske. U tu svrhu uskoro će se i službeno oformiti Organizacijski odbor, kojemu će na čelu biti Damir Kraš, a na sastanak će biti pozvani i predstavnici grada Ivanca, Turističke zajednice grada Ivanca, Muzeja planinarstva Ivanec, pojedinih OPG-ova, lokalnih udruga i još nekih grupa i pojedinaca. Koji će pomoći oplemeniti sadržaj da gosti u Ivancu imaju što sadržajniji program, te da se od nas (privremeno) oproste noseći što bolje dojmove.

Do sada su državno natjecanje u športskom ribolovu, uz suorganizatore UDVDR Podružnicu Varaždinske županije i Ogranak Ivanec, te ŠRD Ivanec, podržali Varaždinska županija, grad Ivanec, pojedini donatori i sponzori, neke lokalne udruge, te se očekuje da će ovaj veliki i zahtjevan projekt biti kvalitetno proveden. A prije državnih, Ogranak će početkom rujna sudjelovati na županijskim susretima u Novom Marofu.

U završnom dijelu djednice razgovaralo se o članarinama, koje i ove godine iznose 10,00 eura, a zahvaljujući kojima udruga, jednako kao i donacijama, može poboljšati svoje aktivnosti. Provedba nekoliko humanitarnih aktivnosti pomoći članovima udruge, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima odrađene su proteklih tjedana, a nekr koje su u tijeku.

Također, bilo je riječi o nastavku prikupljanja podataka zainteresiranih hrvatskih branitelja za sistematske preglede, s obzirom na to da je jedan popis nedavno dostavljen u Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja Varaždin, kao i o mogućnostima korištenja Veteranskih centara, kojih će se izgraditi još 4, a među njima je i Krapina.

Svi zainteresirani članovi i članice, kao i svi hrvatski branitelji, za dodatne se informacije mogu javiti srijedom ujutro u Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec ili na kontakte koji su tamo dostupni. Od ostalih aktivnosti u pripremi je postavljanje još jedne spomen ploče sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja s područja grada Ivanca u jednoj od škola. Za taj projekt u tijeku prikupljanje podataka na terenu, a realizirat će se u prigodi obilježavanja dana pogibije. Dakako, prije toga bit će sastanak sa svima uključenim u ovaj projekt.

U završnom dijelu sjednice se najavilo potpisivanje suradnje s još jednom ivanečkom tvrtkom, čije će usluge članovi udruge plaćati umanjeno za određeni postotak. Podsjećamo, članovi UDVDR Ogranak Ivanec imaju popuste u trgovinama CHIBO, Očnoj optici BLIC, benzinskim crpkama Adria Oil, te cvjećarnici IRIS u Ivancu. Popust ostvaruju predočenjem članske iskaznice, a za Adria Oil i Točilice, koja se može podići u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec. Time je ujedno okončana sjednica, te su se okupljeni zadržali u kratkom druženju, uz razne teme iz društvenog života.