MARUŠEVEC Na novim lokacijama postavljene fiksne kamere za nadzor brzine

VV | 14.12.2023. u 09:30h | Objavljeno u Našim krajem

Nove lokacije za fiksne kamere za nadzor brzine nalaze se u naseljima Cerje Nebojse i Koškovec, uz postojeće u Jurketincu i Koretincu.

Radi se o inicijativi Općine Maruševec u cilju podizanja razine sigurnosti građana i sudionika u prometu s obzirom na gustoću prometa na području Općine Maruševec kao i na skoro povećanje ograničenja brzine u mjestima gdje to prometna infrastruktura dozvoljava.

Kao i postojeće u Jurketincu i Koretincu, nove lokacije za kamere za nadzor brzine utvrđene su i od strane službenika Ministarstva unutarnjih poslova te se nalaze u naseljenom dijelu Općine Maruševec uz obiteljske kuće, uz državnu cestu D35 u naselju Cerje Nebojse te uz županijsku cestu Ž2059 u naselju Koškovec, a sukladno uputama i pravilima struke.

Diljem Hrvatske postavljene kamere osim nepropisne brzine, evidentiraju i druge prometne prekršaje poput nepropisnog korištenja mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog pretjecanja, kretanja izvan prometnice, po nogostupu i drugo. Uređaji mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice, snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera.

- Općini Maruševec u prvom je redu najvažnija sigurnost njezinih građana te svih sudionika u prometu, od onih najmlađih do najstarijih. Uspostavljanjem novih lokacija za nadzor brzine želimo postići generalnu prevenciju i utjecati na svijest svih građana o potrebi poštivanja prometnih propisa, a sve u svrhu konačnog smanjenja prometnih nesreća, a naročito onih sa smrtnim posljedicama, rekao je prilikom obilaska lokacija Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec u kojoj su uspostavljene četiri lokacije za kamere za nadzor brzine.

Komentirajući tu činjenicu, načelnik Klapša je naglasio kako cilj novih lokacija za kamere za nadzor brzine prometa nije represija već preventivna namjera u cilju zaštite opće javnosti i njihove sigurnosti na prometnicama s povećanom frekvencijom prometa na području Općine. Najavio je i kako će se u dogovoru s Hrvatskim cestama u narednim mjesecima povećati ograničenje brzine na državnoj cesti D35 koja prolazi Općinom Maruševec, kao i postaviti semafori za brzinu.

Uz državnu cestu, u cilju povećanja sigurnosti sudionika u prometu Općina Maruševec u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije financira radove na proširenju prometnice i uspostavi nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Donjem Ladanju, nakon što je realiziran projekt izgradnje autobusnih ugibališta i nadstrešnica u naselju Korenjak. U fazi projektiranja su uzdignute plohe za smirivanje prometa u naseljima Čalinec i Donje Ladanje kao i novog obilježenog pješačkog prijelaza u Koškovcu, dok su projektna dokumentacija za izgradnju autobusnog ugibališta i nogostupa u Selniku/Gredi te proširenja prometnice u Koretincu spremni za realizaciju u idućoj godini.