Majstorice lepoglavske čipke iz Varaždina pozivaju na radionice u 1. Mjesnom odboru Foto: 1. Mjesni odbor Centar

Majstorice lepoglavske čipke iz Varaždina pozivaju na radionice u 1. Mjesnom odboru

I.D./Varaždinske vijesti | 4.3.2016. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin u srijedu 2. ožujka počela je s radom na novoj lokaciji, u prostorijama 1. Mjesnog odbora Centar, u Ulici Alojzija Stepinca 1 u Varaždinu.

Korištenje prostora omogućili su članovi Vijeća MO Centar, uz svesrdnu pomoć i zalaganje Roberta Rotha, predsjednika vijeća MO Centar. Udruga je 12 godina djelovala u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina u Križanićevoj ulici, uz nesebičnu pomoć Stjepana Androlića i Dragutina Labaša. Osnivačice Udruge - Ružica Cikač, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović - majstorice su lepoglavske čipke, školovane u prvoj generaciji Škole lepoglavske čipke u Lepoglavi, koja je započela s radom 2003. godine u suradnji s Otvorenim učilištem "Đuro Arnold" u Ivancu.

- Udruga djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine, i to kroz radionice izrade svih vrsta ručnih radova, ovisno o afinitetu članica. U Udruzi se izrađuju i uče izrađivati sve vrste čipke na batiće, čipke na iglu, različiti vezovi, heklani i štrikani radovi, kraluš i ukrasi od perlica, recikliranog platna, papira i špage, prigodne čestitke, slike svih tehnika i druge rukotvorine - napomenula je mr. Ruža Levačić, predsjednica Udruge.

Robert Roth, predsjednik Vijeća 1. Mjesnog odbora Centar, istaknuo je da mu je drago što će građani sudjelovati u očuvanju kulturne baštine i još većem oživljavanju rada Mjesnog odbora, kroz suradnju i rad Udruge.

Dogovoreno je da će se radionice za stanovnike 1. Mjesnog odbora Centar i druge zainteresirane osobe održavati svaku prvu srijedu u mjesecu. Predviđaju se i tematske izložbe članica udruge, a sve u sklopu otvorenih vrata 1. Mjesnog odbora. Udruga će imati redovne radionice svake srijede od 17 do 19 sati te su svi stanovnici Mjesnog odbora Centar, kao i ostali zainteresirani, pozvani da se uključe u rad Udruge. Za sve informacije građani se mogu obratiti predsjednici udruge mr. Ruži Levačić na telefon 099 832 66 05 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Predsjednica udruge je, u ime svih članica, Robertu Rothu poklonila anđela izrađenog iz čipke na batiće, a Jadranki Čoklica, dopredsjednici Hrvatskog planinarskog saveza, poklonila je anđela izrađenog iz čipke na heklicu. Naime, poznato je da je anđeo zaštitnik Grada Varaždina.

 

Galerija slika