M. Kostanjevac: Kad “vinički dragulj” opet stane na noge, živnut će naš cijeli kraj! Foto: Krešimir Đurić

M. Kostanjevac: Kad “vinički dragulj” opet stane na noge, živnut će naš cijeli kraj!

| 12.8.2018. u 13:44h | Objavljeno u Našim krajem

Odlukom da Srednja škola Arboretum Opeka postane Regionalni centar kompetentnosti u sektoru Poljoprivreda napokon je stvoren osnovni preduvjet za bolje dane i za arboretum i za dvorac, ocjenjuje načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac nakon što je ministrica Blaženka Divjak donijela odluku o imenovanju 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti.

Pokušavalo se još 2002.

Iako zadovoljan ovom odlukom, načelnik ne skriva ogorčenost što se to dogodilo tek sada.

- "Samo" 26 godina trebalo je da se pitanje Arboretuma Opeka pomakne s mrtve točke. Ja sam još 2002., kada sam prvi puta izabran za načelnika, naglašavao revitalizaciju Arboretuma kao jedan od prioriteta, a što sam prezentirao Boži Biškupiću, kada je godinu poslije izabran za ministra kulture te mu ukazao na nužnost njegove hitne obnove. To je rezultiralo sredstvima u iznosu od 150.000 kuna osiguranima 2007. za održavanje Arboretuma, no nažalost, u godinama koje su uslijedile politikanstvo je uzelo svoj danak i cijelu priču otegnulo do današnjeg dana - kaže.

Srednja škola Arboretum Opeka, koja se nalazi upravo na području općine Vinica, lijepu je vijest primila u godini kada obilježava 60 godina svoga postojanja, a načelnika posebno veseli što će polovica od predviđenih 70 milijuna kuna ulaganja u školu biti usmjerena na obnovu samog arboretuma i dvorca.

- Malo me žalosti što se nigdje ne spominje Općina Vinica, koja se još davnih dana trudila pokrenuti obnovu, ali smo cijelo vrijeme nailazili na prepreke. Tako je, primjerice, Općina išla jednim, a bivša županijska vlast drugim putem. Međutim, s novom županijskom vlasti na čelu sa županom Radimirom Čačićem krenuli smo u zajedničku akciju prema Vladi RH i ministarstvima, rezultat čega je imenovanje naše srednje škole Regionalnim centrom kompetentnosti. Čitava će općina time zasigurno ostvariti veliki iskorak - ocjenjuje Kostanjevac, koji podsjeća da su školu nekada pohađali učenici s područja cijele bivše Jugoslavije, a siguran je da će je u budućnosti pohađati i učenici iz država članica Europske unije.

U imenovanju srednje škole Regionalnim centrom kompetentnosti, kako dodaje, veliku ulogu odigrao je i premijer Andrej Plenković koji je još kao europarlamentarac svojedobno i sam obišao kompleks arboretuma te se uvjerio da se radi o spomeniku parkovne arhitekture od izuzetnog značaja.

- Na sastanku u Varaždinskim Toplicama obećao mi je uključivanje arboretuma i dvorca u priču oko centra kompetentnosti i uvjeren sam da, da se on osobno nije uključio, ovoga ne bi bilo - kaže načelnik.

rsz_dsc_2780_resize.jpg

Arboretum - najvrijedniji

Na pitanje može li se očekivati da će država vlasništvo nad Arboretumom Opeka prenijeti na Općinu ili Županiju, ističe kako je to trenutno najmanji problem.

- Imovinsko-pravni odnosi rješavat će se u hodu obzirom da sada ostvarujemo izuzetno kvalitetnu suradnju s Ministarstvom državne imovine. Sada je najvažnije čim prije dobiti sredstva i početi raditi. Paralelno s ulaganjem u školu, slijedi obnova dvorca i revitalizacija arboretuma, koji je zapravo od najveće vrijednosti, a umire iz dana u dan. Stabla su došla u biološku starost te se praktički nakon svake jače kiše sruši poneko stablo starije od 150 godina. Nažalost, ove se godine od četiri sekvoje iz generacije tzv. Bombellesovih sekvoja suši i zadnja - ukazuje Kostanjevac kojeg žalosti što u arboretumu u posljednjih četrdesetak godina, usprkos brojnim obećanjima stručnjaka, nije zasađeno nijedno vrijedno stablo.

Štoviše, umjesto obnove, nerijetko se događalo da se raznorazno bilje – iznosi.

- Svemu će tome biti kraj kada započne obnova arboretuma i dvorca - najavljuje načelnik.

Premda to nije direktno kazao, moguće je da će tada čitav prostor nadgledati zaštitari.

- Sigurno se više neće događati da se biciklima, motorima pa čak i autima ulazi i izlazi iz arboretuma te nekontrolirano uništava okoliš. Sve dok se vinički dragulj, kako to volim reći, ne postavi na noge, ne uvede red te naplata i čuvanje prostora, teško je očekivati ozbiljnije iskorake - drži Kostanjevac.

Očuvanjem jedinstvenog okoliša, odnosno uređenjem arboretuma i dvorca, kako naglašava, svoju turističku ponudu obogatit će ne samo vinički kraj, nego i Varaždinska županija.

- Godinama sam kao načelnik optuživan što projekt nije zaživio, no sada se vidi da je on od nacionalnog interesa, a o čemu sam od početka govorio. Kad se sve obnovi, dogodit će se puno dobrih i pozitivnih stvari, za školu, općinu i županiju, ali i Hrvatsku - drži Kostanjevac, koji zahvaljuje svojim suradnicima u Općini te vijećnicima na dugogodišnjoj podršci i vjeri da će se na kraju uspjeti.

Općina konačno uključena

Kostanjevac zahvaljuje svima koji su na bilo koji način bili uključeni u aktivnosti oko Arboretuma Opeka, počevši od bivšeg ministra Bože Biškupića i bivšeg saborskog zastupnika Vladimira Kurečića, zatim bivšeg ministra kulture Jasena Mesića i aktualnog saborskog zastupnika Anđelka Stričaka te ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Isto tako, zahvalan je županijskoj vlasti i županu, Razvojnoj agenciji Sjever-DAN i Miljenku Ernoiću te pročelniku Miroslavu Huđeku i ravnateljici Srednje škole Arboretum Opeka Rajki Tršinski.

- Danas vlada potpuno drugačije okruženje, a ne kao prije kada je Općina u demokratskoj državi na najnedemokratskiji mogući način bila isključena iz svih aktivnosti oko arboretuma i dvorca. Zato je dobro što je Općina sada, nakon više od deset godina, konačno uključena u pripremu projekata jer je taj kompleks na našem području i bez nas je nemoguće raditi. Primjerice, Općina prilagođava prostorno-plansku dokumentaciju koju traži projekt - ukazao je Kostanjevac na tek jedan segment zašto je nužna uključenost Općine.

Zadovoljan je i sa suradnjom s resornom ministricom Blaženkom Divjak. A što je s bivšim županom, a danas potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarem, pitamo ga.

- Arboretum Opeka prevrijedan je projekt te mora biti iznad mog i njegovog ega i politike - kratko odgovara Kostanjevac.