Lukom održao završnu konferenciju za nabavu komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada

| 28.1.2022. u 09:44h | Objavljeno u Našim krajem

U Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak u Ludbregu održana je završna konferencija projekta „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada". Lukom je za provedbu projekta dobio 1 151 600 kuna, dok su iz EU fondova za ovaj projekt dobili 963 909,58.

Nabavom novog komunalnog vozila i nadogradnje za odvojeno skupljanje više vrsta otpada (papir, karton, plastika, biootpad) - tvrtka Lukom d.o.o. modernizirala je i povećala vlastiti kapacitet za još efikasnije preuzimanje otpada na samom izvoru.

Također, provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti u vidu konferencija projekta te posebno osmišljenih edukativnih radionica sa djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta podigli su svijest građana, počevši od onih najmlađih, o važnosti odgovornog postupanja s otpadom. Sve navedeno će rezultirati manjom količinom odloženog otpada na odlagališta.

- Provedbom ovog projekta modernizirat će se vozni park, optimizirat proces odvojenog prikupljanja otpada, educirati javnost, obavljati recikliranje, povećati stopu odvojenosti sakupljenog otpada i kvalitetu cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom - objasnila je Spomenka Škafec, direktor Lukoma. 

Novo komunalno vozilo ima specijalnu nadogradnju, a vozilo je dopremila tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. 

- Ovo je zapravo treći kamion koji smo osuvremenili u posljednjih osam godina, a na taj način i proširili kapacitete Lukoma da se prikupljanjem otpada bavi ne samo u Ludbregu, nego i u susjednim općinama. Kroz zadnjih 10 godina smo pokazali da razumijemo problem s kojim smo suočeni i da znamo riješiti stvari koji se javljaju na nivou cijele Hrvatske, jer zbrinjavanje otpada je problem diljem cijele Hrvatske - istaknuo je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega. 

Također je naglasio dovršetak projekta sortirnice kojom će se dodatno raditi na razvrstavanju otpada.

- Takvim i mnogim drugim projektima ćemo biti još i bolji, ne samo zbog grada, nego i zbog svih građana koji se uzdaju u Lukom i njegovu sposobnost da kvalitetno i jeftino prikupe sve što mi proizvedemo kao otpad u našim domovima - zaključio je Bilić.

lukom-1024x768.jpg