Ludbrežani će uskoro brže "surfati": Potpisan sporazum za izgradnju NGA širokopojasne mreže Foto: Grad Ludbreg

Ludbrežani će uskoro brže "surfati": Potpisan sporazum za izgradnju NGA širokopojasne mreže

Varaždinske vijesti | 11.2.2020. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Zagrebu je potpisao Sporazum o partnerstvu u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava u modalitetu privremenog poziva "Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/ pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima".

Time je Grad Ludbreg postao jedan od 16 gradova u Republici Hrvatskoj koji će provoditi Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture temeljem natječaja "Izgradnja mreža/pristupnih mreža sljedeće generacije" koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

- Očekuje se da bi projektiranje bilo gotovo tijekom ove godine, a ove godine očekuje se i početak radova. Osigurat će se minimalna brzina downloada ili uploada od 100 megabita u sekundi ili veća, a pokrit će se sva naselja – rekao je Bilić.

U projekt su, uz Ludbreg, uključeni i Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Glavni cilj projekta je izgradnja NGA širokopojasne mreže temeljene na tehnologiji kojom se može osigurati pokrivanje brzim i ultrabrzim širokopojasnim pristupom na navedenom teritoriju.

- Za cijelu ludbrešku Podravinu ovo je iznimno važan projekt. Time će naši građani dobiti mogućnost da brže “surfaju” internetom - rekao je ludbreški gradonačelnik te dodao kako je najvažnije da realizacija projekta vrijednog 35,5 milijuna kuna započne što prije kako bi se Ludbreg mogao upisati na kartu brzog interneta.

U Hrvatskom telekomu, koji će upravljati mrežom, ističu kako je razvoj NGA-a ključni pokretač hrvatske ekonomije što će biti vidljivo kroz povećanje BDP-a, povećanje zaposlenosti i radnih mjesta, privatnog kapitala koji će se angažirati kroz EU projekte i državni proračun na osnovu uplate poreza i doprinosa.

ludbreg_nga_internet_2.jpg