Ludbreg: Rastu problemi s parkiralištima, u planu izgradnja novih u Ulici M. Krleže i A. Šenoe

vv | 29.2.2024. u 11:36h | Objavljeno u Našim krajem

Jedan od većih komunalnih problema u brojnim gradovima je nedostatak parkirališnih mjesta. Iznimka nije ni Ludbreg, a upravo problematika parkirališnih mjesta, bila je jedno od pitanja na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega.

- Gradovi, pogotovo oni koji imaju dugu povijest nisu projektirani za današnje vrijeme kad u kućanstvu imamo po nekoliko automobila. Nekad smo se radovali biciklu, danas ih imamo sve manje, a prvenstvo su uzeli automobili. U zgradama koje nemaju svoje parkiralište, a vlasnici stanova imaju po 2, 3 auta jasno da je sve zagušeno. Doveli smo se u situaciju da svugdje moramo stići autom čak i u našem malom Ludbreg, do kafića, pekare, trgovine. Parkirna mjesta zauzimaju prostor i kod gradnje nitko ih ne želi izgraditi. U Zagrebu se parkirno mjesto prodaje po 15, 20 tisuća eura. Parkirališnih mjesta u gradovima nema - objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

U Ludbregu je specifična situacija jer puno zgrada koje su napravljene bez vlastitih parkirališta i koriste javne površine, odnosno parkirališta Grada Ludbrega koji ne naplaćuje korištenje parkirališnih mjesta.

- Ne ostvarujemo nikakav prihod od toga što nas uskraćuje za mogućnost daljnjih investicija u nova parkirališna mjesta. Moramo prihvatiti činjenicu da ponekad ne možemo parkirati tik do mjesta na koje idemo, već pedesetak, stotinjak metara dalje. Najveći problem je nastao u Ulici kardinala Kuharića koja je preopterećena jer postoji puno različitih javnih sadržaja, a samo je pekara osigurala parkirališna mjesta. To uzrokuje nervozu kod građanstva, ali moram naglasiti da parkirališnih mjesta ima, samo mrvicu dalje - kaže gradonačelnik Bilić.

Kako bi doskočili problematici, Grad Ludbreg otvara nova parkirališna mjesta u Ulici Miroslava Krleže, dakle neposrednoj blizini spomenute ulice.

- Tu će biti sedamdesetak novih mjesta, u Ulici Augusta Šenoe otvorit ćemo pedesetak novih parkirališnih mjesta za stanare, ali sve na javnoj površini i o trošku grada. Uskoro ćemo prijaviti i novi projekt izgradnje nove ulice kod svetišta uz budući novi trgovački centar za koji smo trenutno u dogovorima. Tamo predviđamo velik broj parkirališnih mjesta, njih šestotinjak čime ćemo zadovoljiti i potrebe koje imamo za vrijeme Dana ludbreške Svete nedjelje - kaže gradonačelnik Bilić.