Grad Ludbreg povećao naknade za novorođenčad

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.2.2017. u 14:34h | Objavljeno u Našim krajem

U uredu gradonačelnika Ludbrega, Dubravka Bilića, uručene su jednokratne novčane pomoći za novorođenčad rođenu tijekom siječnja.

Grad Ludbreg s početkom nove godine izmijenio je Odluku o jednokratnim novčanim pomoćima za novorođenu djecu. Umjesto dosadašnjih 1.200 kuna za svako dijete, prema novoj Odluci taj iznos dobivaju roditelji za prvo novorođeno dijete, za drugo novorođeno dijete primit će iznos od 1.500 kuna, a za treće i svako daljnje novorođeno dijete roditelji će dobiti 2.000 kuna.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruje jedan od roditelja novorođenog djeteta s prebivalištem na području Grada Ludbrega u trenutku rođenja djeteta.

Gradonačelnik Dubravko Bilić, među ostalim, rekao je da uručivanje jednokratnih novčanih pomoći za novorođenčad samo je dio onoga što Grad Ludbreg provodi kako bi stvorio socijalno pravednije društvo u kojem svi ostvaruju jednaka prava.

Prošle su godine tako za socijalna davanja iz gradskog proračuna izdvojili oko 830 tisuća kuna što je uključivalo jednokratne novčane pomoći za novorođenčad, stipendije, jednokratne pomoći za studente koji ne primaju stipendije, jednokratne novčane pomoći za razne situacije kao što su plaćanje troškova stanovanja, plaćanje pogrebnih troškova i slično.

Prema riječima gradonačelnika, sufinancirali su i boravak djece slabijeg imovinskog stanja u dječjim vrtićima te troškove prehrane učenika osnovne škole.

- Učenicima smo osigurali i bon u iznosu od 100 kuna za kupnju školskog pribora te smo tako, uz osigurane besplatne udžbenike nastojali pridonijeti financijski lakšem početku školske godine za roditelje - rekao je Bilić.

Uručenjem jednokratnih pomoći Grad Ludbreg simbolično je obilježio Svjetski dan socijalne pravde koji se inače obilježava 20. veljače. 

Prema privremeno ili trajno socijalno ugroženim društvenim skupinama i pojedincima, treba i nadalje graditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva - zaključio je gradonačelnik.