Ludbreg: Osobe starije od 65 godina sudjelovale na edukaciji o sudjelovanju u prometu

vv | 16.6.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je vozačko iskustvo jedan od ključnih faktora sigurne vožnje, kognitivne i motoričke sposobnosti smanjuju se s godinama, a one su od iznimne važnosti u prometu. Zato je Hrvatski autoklub kreirao projekt ‘Zlatne godine’ namijenjen osobama starije životne dobi koje aktivno sudjeluju u prometu. U sklopu projekta, u srijedu, 12. lipnja, u vijećnici Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ je održana edukacija koju su zajednički organizirali Autoklub Ludbreg i Hrvatski autoklub.

- Pojavljuje se sve veći broj vozača starijih od 65 godina koji sudjeluju u prometu i vrlo često sudjeluju u prometnim nesrećama. Na temelju statistike koju imamo odlučili smo pokrenuti ovaj projekt s jednim jednostavnim ciljem, a to je da im se ukaže na njihove eventualne propuste i nedostatke. Kako starimo tako refleksi slabe, smanjuje se vidno polje pa je potrebno češće vršiti kontrole kod liječnika - istaknuo je Ekrem Bećirović, samostalni stručni suradnik za sigurnost cestovnog prometa u HAK-u koji je vodio radionicu.

HAk_65_2-scaled.jpg

Na početku samog predavanja sudionici su riješili jedan kratki test kroz koji su se prisjetili važnih pojmova i prometnih propisa. Test je ujedno poslužio i kao procjena vlastitih sposobnosti aktivnog sudjelovanja u prometu, a rezultati im mogu pomoći pri donošenju odluke da u pojedinim situacijama, kao što je primjerice noćna vožnja i vožnja po kiši, odustanu od vožnje odnosno prepuste volan drugima.

- Ovo je jedini projekt koji je fokusiran na starije osobe. Rezultati istraživanja i statistika govore da je sigurnost stariji osoba u prometu puno slabija od sigurnosti osoba mlađe populacije stoga je jako važno da im skrenemo pozornost na ovaj način - dodao je Ekrem Bećirović.

Ovoj besplatnoj edukaciji prisustvovalo je tridesetak osoba starijih od 65 godina s ludbreškog područja kojima su po završetku uručeni i prikladni promotivni materijali.

- Svi su aktivno sudjelovali u radionici što nam je jako drago. Podržavamo ovaj program koji obuhvaća populaciju s kojom se do sada nije bavila niti jedna akcija - poručili su i Autokluba Ludbreg.

HAk_65_1-scaled.jpg