Lovačko društvo “Fazan” proslavilo 95 godina postojanja

VV | 29.6.2017. u 14:11h | Objavljeno u Našim krajem

Lovačko društvo “Fazan” Varaždin, inače najstarija udruga u Varaždinskoj županiji, prigodnom je svečanošću obilježila 95. godišnjicu svog formiranja. Lovci ove udruge okupili su se u povodu jubileja u svom lijepo uređenom domu na kraju Optujske ulice.

Bila je to, u neku ruku, uvertira za veću svečanost za pet godina kad će se proslaviti okrugla stota godišnjica organiziranog lova Varaždina kroz ovo društvo.

Predsjednik Branko Kostanjevec ukratko je podsjetio na povijesti lovstva ovog kraja koja je najuže vezana za „Fazan“. Naglasio je da je točno pred 95 godina, dakle 21. lipnja 1922. godine osnovano Lovačko društvo u Varaždinu, a njegov prvi predsjednik bio je tada vrlo poznati privrednik i zaljubljenik u prirodu i lovstvo grof Josip Bombelles. Pod tim imenom društvo je djelovalo sve do 1958. godine, kada su se članovi odlučili dati mu ime „Fazan“ , a od 1997. novi sadašnji naziv: Lovačka udruga „Fazan“ Varaždin.

Danas je to s oko 80 članova najbrojnija udruga u županiji i gospodari lovištem od oko osam tisuća hektara. Po mnogo čemu, a prvenstveno po rezultatima u gospodarenju lovištem, riječ je o uzornom društvu.

Čestitkama u povodu 95-godišnjice pridružili su se i Ivan Kutnjak, predsjednik županijskog lovačkog saveza, predsjednici susjednih društava, te načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec. On je posebno pohvalio lovce na njihovoj brizi za faunu i floru, čime daju svoj doprinos raznolikosti našeg okoliša.

Već sada su počele pripreme za proslavu 100 godina lovstva u varaždinskom kraju. Počelo se s prikupljanjem fotografija, pisane građe i raznih predmeta koji potvrđuju bogatu, značajnu i raznovrsnu djelatnost lovaca kroz deset desetljeća. Pored ostalog, priprema se velika izložba i monografija povijesti Lovačkog društva „Fazan“ Varaždin.