Lokalnoj akcijskoj grupi "Izvor" priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet Foto: VV arhiva / ilustracija

Lokalnoj akcijskoj grupi "Izvor" priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet

Varaždinske vijesti | 15.11.2021. u 14:10h | Objavljeno u Našim krajem

Lokalnoj akcijskoj grupi “Izvor” uz dosadašnje članove, općine Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Rasinja i gradove Ludbreg i Varaždinske Toplice ovih dana priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet.

LAG “Izvor” samo je prošle 2020. godine sufinancirao projekte u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

– Lokalna akcijska grupa zajednica je odgovornih ljudi koji veću kvalitetu života ostvaruju racionalnim korištenjem resursa i uravnoteženim razvojem svih dijelova zajednice uvažavajući pritom postojeće kulturne i tradicijske vrijednosti. Velika je to obaveza, ali i vidljiv doprinos u promicanju održivog ruralnog razvoja – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U Općini Jalžabet pridruživanje LAG-u Izvor vide kao veliku prednost pa će se tako odmah prijaviti na natječaj za izgradnju multifunkcionalnog centra za rekreaciju na lokaciji postojećega nogometnog igrališta.

– Pretvorit ćemo ga u prostor namijenjen svim kategorijama. Ondje će biti dječji program, vanjske fitness sprave, odbojka na pijesku i mali nogomet. Sveukupno planiramo uložiti oko 500.000 kuna, od čega će 350.000 kuna biti povrat sredstava – rekao je načelnik Rajko Solar.

Grad Koprivnica do sada nije bio uključen u lokalne akcijske grupe koje se bave održivim ruralnim razvojem, a kako je na području grada Koprivnice registrirano više od 600 OPG, odlučili su omogućiti im pristup do programa ruralnog razvoja i putem lokalnih akcijskih grupa.

– Kako je LAG Izvor prepoznat kao najbolji LAG u našoj regiji, uputili smo im molbu za prijem u članstvo. Na posljednjoj sjednici skupštine LAGa Izvor, naša je molba usvojena te je Koprivnica postala punopravni član. Time smo postigli nekoliko pozitivnih ciljeva – LAG Izvor je našim ulaskom postao jedan od deset najvećih LAGova u Hrvatskoj čime će se povećati i alokacija sredstava za sam LAG, koprivnički OPGovi moći će dobiti vrijedne informacije i pomoć kako tehničku tako i financijsku iz programa ruralnog razvoja, a sam grad razvijati će svoje programe održivog razvoja zajedno s gradovima i općinama u sastavu LAGa Izvor – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice.