Lokalnoj akcijskoj grupi "Izvor" priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet Foto: VV arhiva / ilustracija

Lokalnoj akcijskoj grupi "Izvor" priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet

Varaždinske vijesti | 15.11.2021. u 14:10h | Objavljeno u Našim krajem

Lokalnoj akcijskoj grupi “Izvor” uz dosadašnje članove, općine Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Rasinja i gradove Ludbreg i Varaždinske Toplice ovih dana priključili su se Grad Koprivnica i Općina Jalžabet.

LAG “Izvor” samo je prošle 2020. godine sufinancirao projekte u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

– Lokalna akcijska grupa zajednica je odgovornih ljudi koji veću kvalitetu života ostvaruju racionalnim korištenjem resursa i uravnoteženim razvojem svih dijelova zajednice uvažavajući pritom postojeće kulturne i tradicijske vrijednosti. Velika je to obaveza, ali i vidljiv doprinos u promicanju održivog ruralnog razvoja – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U Općini Jalžabet pridruživanje LAG-u Izvor vide kao veliku prednost pa će se tako odmah prijaviti na natječaj za izgradnju multifunkcionalnog centra za rekreaciju na lokaciji postojećega nogometnog igrališta.

– Pretvorit ćemo ga u prostor namijenjen svim kategorijama. Ondje će biti dječji program, vanjske fitness sprave, odbojka na pijesku i mali nogomet. Sveukupno planiramo uložiti oko 500.000 kuna, od čega će 350.000 kuna biti povrat sredstava – rekao je načelnik Rajko Solar.

Grad Koprivnica do sada nije bio uključen u lokalne akcijske grupe koje se bave održivim ruralnim razvojem, a kako je na području grada Koprivnice registrirano više od 600 OPG, odlučili su omogućiti im pristup do programa ruralnog razvoja i putem lokalnih akcijskih grupa.

– Kako je LAG Izvor prepoznat kao najbolji LAG u našoj regiji, uputili smo im molbu za prijem u članstvo. Na posljednjoj sjednici skupštine LAGa Izvor, naša je molba usvojena te je Koprivnica postala punopravni član. Time smo postigli nekoliko pozitivnih ciljeva – LAG Izvor je našim ulaskom postao jedan od deset najvećih LAGova u Hrvatskoj čime će se povećati i alokacija sredstava za sam LAG, koprivnički OPGovi moći će dobiti vrijedne informacije i pomoć kako tehničku tako i financijsku iz programa ruralnog razvoja, a sam grad razvijati će svoje programe održivog razvoja zajedno s gradovima i općinama u sastavu LAGa Izvor – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci