LJUBEŠĆICA Uspješno završen EU projekt KUD-a "Ljuba voda"

MGA | 24.3.2022. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

ESF projekt "Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ KUD-a Ljuba voda pred svojim je završetkom, stoga je u petak, 18. ožujka, u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici održana završna konferencija projekta. Na konferenciji se okupilo pedesetak sudionika – predstavnici Općine Ljubešćica, partneri i članovi KUD-a, djeca koja su bila uključena u projekt te njihovi roditelji.

Nazočne je na početku pozdravio Tomislav Gotić, potpredsjednik KUD-a, a zatim je predsjednik projektnog partnera, Hrvatskog društva inženjera geotehnike, Nenad Petrović, rekao nekoliko riječi o partnerstvu koje je uspostavljeno u sklopu ovog projekta. 

Više o samom projektu i postignutim rezultatima nazočnima je prezentirala voditeljica projekta, Biljana Cmrečki, a detalje i iskustva s održanih radionica podijelili su njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin. Na kraju se prisutnima obratio načelnik Općine Ljubešćica, Nenad Horvatić. Djeca i mladi koji su sudjelovali u radionicama prigodnim su programom kroz pjesmu, ples i recitacije pokazali što su sve naučili i radili kroz projekt, nakon čega je održan i prigodni domjenak.

U projekt se uključilo ukupno 67-ero djece i mladih s područja Varaždinske županije koji su bili uključeni u neki od ukupno 9 ciklusa online Književnih, Plesnih ili Tamburaških radionica.

U Književne radionice se uključilo 36 polaznika koji su učili o umjetnosti, kulturi, običajima i načinu života ljubeškog kraja nekad i danas te su se upoznali s legendom o nastanku Ljubešćice, ljubeškom himnom, narodnom nošnjom i etno kućom.

17 polaznika sudjelovalo je u Plesnim radionicama gdje su naučili ili dodatno usavršili plesove i koreografije poput Dubrovačke poskočice – Linđa, Podravskih svati, Ličkih plesova, plesova iz Slavonije, Zagorskih drmešara i drugih.

Tamburaške radionice okupile su ukupno 14 polaznika koji su učili svirati pjesme Jedna stara majka, Dorica pase, Jager hodi, Žena muža, Puckaš, Stara zagorska polka, Pod mostec, Polegala trava detela, Špic polka, Macanova polka i
druge.

Projekt "Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ proveli su Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda i Hrvatsko društvo inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske.

Više detalja o projektu nalazi se na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.