Lepoglavsko Gradsko vijeće izglasalo dosad najveći proračun Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavsko Gradsko vijeće izglasalo dosad najveći proračun

Varaždinske vijesti | 21.12.2023. u 18:18h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Grada Lepoglave je na svoj 20. sjednici, održanoj 20. prosinca, većinom od sedam glasova vijećnika Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati, izglasalo proračun Grada Lepoglave za 2024. godinu u iznosu od 8.066.744 eura.

Protiv prijedloga proračuna bilo je četvero vijećnika iz redova oporbenih stranaka – HSS-a i SDP-a te nezavisni s liste HSS-a.

Riječ je o dosad najvećem proračunu Grada Lepoglave.

Naglasak na kapitalnim investicijama

– Proračun smo planirali uzimajući u obzir to što ne znamo kako će se, s obzirom na nove zakone, puniti. Također, u obzir smo uzeli i određenu neizvjesnost oko planiranja i apliciranja projekata na fondove Europske unije. Naglasak smo stavili na kapitalne investicije komunalne infrastrukture među kojima je i početak projekta aglomeracije. Kandidirali smo 73 projekta što će nam omogućiti da spremni dočekamo otvaranje natječaja. To znači da ćemo za te projekte pripremiti idejna rješenja i potrebna financijska sredstva te čekati otvaranje natječaja. Pri tom, dođe li do njihove realizacije, morat ćemo proračun uskladiti rebalansom. Zato sam gradske vijećnike zamolio za razumijevanje kako bismo mogli koristiti takav sustav - istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

gradsko_vijece_lepoglava_proracun_02.jpg

- Dakako da nije sve u proračunu vezano za komunalnu strukturu. Vodili smo računa i o javnim potrebama građana. I dalje ćemo ulagati u razvoj vatrogastva. U planu je obnova i izgradnja vatrogasnih domova u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici. Nastavljamo i s ulaganjima u sport s naglaskom na aktivno djelovanje sportskih udruga, a planirano je i uređenje sportskog centra u Lepoglavi. Nastavljamo s davanjem potpora našim građanima svih dobnih skupina kao i poduzetnicima i poljoprivrednicima. Vjerujem da je proračun ostvariv za što je važno koristiti sredstva Europske unije i podršku partnera – pojasnio je predlagatelj proračuna gradonačelnik Marijan Škvarić.

Istaknuo je i važnost da se sa svim proračunskim sredstvima upravlja racionalno, pravedno, ravnomjerno i transparentno.

"Puno je izazova"

– U proračunu je prihvaćen niz prijedloga važnih za razvoj svih segmenata Grada Lepoglave. Puno je izazova, ali ako nešto ne planiramo nemamo se čemu ni nadati – komentirao je proračun predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Zahvalio je vijećnicima koji su glasali za proračun kao i onima koji su se uključili u raspravu o proračunu, a koji su tijekom rasprave uputili kritike na prijedlog proračuna za koji su, između ostalog, istaknuli da nije analitički, razvojan niti realan.

gradsko_vijece_lepoglava_proracun_03.jpg

Prije izglasavanja proračuna za 2024. godinu i njegove projekcije za 2025. i 2026. godinu, vijećnici su, također sa sedam glasova, prihvatili rebalans ovogodišnjeg proračuna čiji se iznos nije mijenjao u značajnom postotku (1.5 %).

Vijećnici suzdržani, ali odvoz otpada ipak skuplji

U nastavku sjednice, većina vijećnika bila je suzdržana prilikom glasanja o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Lepoglave kojom se cijena odvoza otpada povećava za oko 10 %. No, kako je istaknuto, to neće spriječiti koncesionara – tvrtku Ivkom, da na svojoj Skupštini donese odluku o predloženom povećanju cijena koju pravdaju povećanjem troškova zbrinjavanja otpada.

gradsko_vijece_lepoglava_proracun_04.jpg

Vijećnici su na sjednici prihvatili prijedlog Odluke o mjerilima za sufinanciranje smještaja djece u dječje vrtiće i sufinanciranje djelatnosti čuvanja, brige i skrbi o djeci kojim se cijena pohađanja vrtića smanjuje za 5 %.

Na sjednici je prihvaćen i niz drugih prijedloga. Između ostalima, prijedlog o osnivanju Savjeta mladih Grada Lepoglave.

gradsko_vijece_lepoglava_proracun_01.jpg