Lepoglavčani povećali postotak odvajanja otpada u svom gradu

| 4.10.2020. u 20:16h | Objavljeno u Našim krajem

Prema konačnim podacima o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada u 2019. godini koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, donedavno Ministarstvo zaštite okoliša, a obradio portal Gradonačelnik.hr, građani Lepoglave doprinijeli su znatnom povećanju postotka odvojeno sakupljenog otpada u odnosu na godinu prije čime se Lepoglava našla u top 10 gradova u Hrvatskoj.

- Kampanja „Kam' se koje smeće meće“, postavljanje „zelenih otoka“, nabavka dodatnih spremnika i mobilnog reciklažnosg dvorišta, distribucija vreća za pelene kao i aktivnosti za omogućavanje odvajanja otpada na kućnom pragu samo su dio proaktivne okolišne politike kojom nastojimo našu Lepoglavu učiniti zaista „lepom“. Posao još nije gotov jer moramo dostići famoznu granicu od 50%, ali i utjecati na to da se spremnici na zelenim otocima pune propisanim otpadom čime će se olakšati njihovo redovitije pražnjenje. Hvala svima koji ste odgovorni prema svom okolišu i držite se uputa o odvajanju otpada – kazao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač po objavi podataka Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Inače, prema spomenutim podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ukupno je lani prikupljeno 1.264.216,15 tona komunalnog otpada, od čega je odvojeno 177.344 tone, odnosno tek oko 14 posto. Do kraja ove godine trebalo je preći razinu od 50 posto odvojenog sakupljanja otpada, kako je zacrtano Planom gospodarenja otpadom, no za sada su taj postotak uspjeli ostvariti samo tri grada. Uz lanjski Krk i Prelog, ove godine im se s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada pridružio i Grad Koprivnica.

Slijede ih Čakovec, Buzet, Varaždin, Cres, Ludbreg, Mali Lošinj i Rab. Osim u Lepoglavi, trend porasta odvojeno sakupljenog otpada zabilježen je i u Ivancu te Varaždinu.

Označeno u