Lepoglava: Osigurana sredstva za udruge, odabrao 35 programa i projekata udruga

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.5.2020. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Temeljem provedenog postupka procjene kvalitete prijava nakon „Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro koje provode udruge na području grada Lepoglave“, lepoglavski je gradonačelnik odabrao 35 programa i projekata udruga koji u cijelosti udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima Javnog natječaja te kriterijima za odabir programa i projekata.

- Nažalost, jedan smo od rijetkih gradova koji nije „rezao“ sredstva organizacijama civilnog društva koje će biti izuzetno važan dionik vraćanja lokalne zajednice u normalan život. Volio bih da i druge jedinice lokalne samouprave ne treniraju krizne mjere na onima koji su dio rješenja za nastalu situaciju – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač dodavši pritom kako je civilno društvo, za razliku od javnog sektora, područje u kojem se javljaju nove ideje, interesi, institucije i poticaji za ukupni razvoj i napredak društva.

Javni sektor se u velikoj mjeri oslanja na udruge kao pružatelje socijalnih usluga, posebice u segmentu specifičnih usluga za osobe s invaliditetom ili u nekom drugom nepovoljnom položaju. Kako se radi o doista osjetljivoj društvenoj skupini, udruge su tijekom ove krize, nastavile pružati svoje usluge, posebice zato jer su institucionalne usluge trenutno ukinute. Nije niti zanemariva činjenica kako se pružanjem takvih usluga nitko niti ne želi baviti budući da ovdje nema profita. Ako se ugase udruge, ugasit će se i mnoge usluge u zajednici koje su one pružale i to najranjivijim skupinama građana.

- Upravo zbog toga nismo željeli zaustaviti financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva. Sretni smo što možemo teret ove epidemiološke krize ublažiti i članovima udruga ne smanjujući im prihode iz gradskog proračuna. Podsjetimo samo kako su vatrogasci, Crveni križ, HGSS i brojne druge organizacije koje su se ponudile i koje aktivno rade na pomoći građanima u ovim izazovnim trenutcima zapravo – udruge građana i kako svojim predanim radom pokazuju sav smisao i potencijal „trećeg sektora“. Hvala im na tome – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač poželjevši sreću u provedbi svima koji su ostvarili potporu Grada Lepoglave.

Ugovore o provedbi i sufinanciranju projekata i programa udruge će potpisati ovih dana.