Lepoglava najsigurnija u Varaždinskoj županiji i jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava najsigurnija u Varaždinskoj županiji i jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj

VV | 21.7.2020. u 18:18h | Objavljeno u Našim krajem

Prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih voda, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske vatrogasne zajednice za posljednje četiri godine, Grad Lepoglava najsigurniji je grad u Varaždinskoj županiji te jedan od najsigurnijih u Hrvatskoj.

Kad se govori o sigurnosti, u prvom se redu misli na opći kriminalitet (krađe i sl.) kojih je u Lepoglavi bilo svega 1,57 na 1000 stanovnika. Isto toliko ima i Ivanec dok nešto slabije rezultate imaju Novi Marof (1,73), Varaždinske Toplice (1,73), Ludbreg (2,46) i Varaždin (2,76).

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Lepoglave Hrvoje Kovač kratko je izjavio kako su ovo vrlo konkretni pokazatelji koji iznova dokazuju da je Lepoglava mjesto za ugodan i siguran život te dobro i sigurno poslovanje.

- Zajedničkim napornima svih dionika službi sigurnosti, organizacija civilnog društva i odgovornih Lepoglavčana kroz koordinaciju Vijeća za prevenciju kriminaliteta s posebnim zadovoljstvom možemo gledati na naš zajednički rad proteklih godina. Iznova potvrđujemo Lepoglavu kao siguran grad baš kao što smo to potvrdili i 2016. godine na sličnom ovakvom istraživanju. Naravno, ovo je još jedan podsjetnik na obavezu koju mi u Gradu imamo, a koja se tiče stalnih i kontinuiranih aktivnosti kako bismo našim sugrađanima osigurali zaista sigurnu Lepoglavu – zaključuje Kovač.

Hrvatska je u usporedbi s drugim europskim zemljama jedna od sigurnijih država kad se radi o stopi kriminala, a i jedno od ugodnijih mjesta za život s obzirom na klimu, prirodu, opskrbljenost pitkom vodom i slično. Podaci Eurostata pokazuju da su hrvatski građani među građanima Europske unije najsigurniji kad se radi o kriminalu, nasilju i vandalizmu: samo 2,5 posto stanovništva Hrvatske bilo je žrtva nekog oblika kriminala, što je gotovo sedam puta manje od prosjeka EU (koji iznosi 14 posto) te čak desetak puta manje od Bugarske, koja je sa 27 posto pogođenog stanovništva zasjela na vrh crne ljestvice EU.
Osim statistika o broju provala, odnosno kaznenih djela općeg kriminaliteta, analiza je dala i podatke o ugroženosti gradova od poplava i potresa te statistiku učestalosti požara što zajedno objedinjava samu komponentu sigurnosti lokalnih zajednica.

Kompletna interaktivna karta dostupna je na ovom linku: http://apps.jutarnji.hr/dev/globe/