Lepoglava konkurira za titulu „Grad za mlade“ projekta Europe GoesLocal

VV | 7.2.2021. u 10:26h | Objavljeno u Našim krajem

Potpisavši Europsku povelju o radu s mladima na lokalnojrazini, Grad Lepoglava ispunio je jedan od osnovnih uvjeta kojim započinje kandidacijski postupak za dobivanje titule „Grad za mlade“.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima, a koji je donesen u sklopu projekta Europe GoesLocal, kojeg uz Hrvatsku provode i 22 druge države članice Europske unije.

- Povelja čini zajedničku europsku platformu za nužan dijalog o radu s mladima. Ona je metodološki alat dostupan svima, a funkcionira kao kontrolna lista pomoću koje dionici mogu raspravljati o mjerama koje su potrebne za daljnji razvoj rada s mladima tako da se obuhvate svi aspekti i stajališta te da se rad s mladima izvodi na najbolji i najučinkovitiji način – kazao je zamjenik gradonačelnika i koordinator procesa dobivanja statusa „Grad za mlade“ Hrvoje Kovač.

Sama Povelja definira pet načela rada s mladima:
1. Rad s mladima temelji se na vrijednostima.
2. Praksa rada s mladima treba biti vođena politikama rada s mladima.
3. Uspostavljena je kvalitetna organizacija i praksa rada s mladima na lokalnoj razini.
4. Osobe koje rade s mladima vođene su stručnim i profesionalnim načelima.
5. Razvoj kvalitete rada s mladima na lokalnoj razini traži sustavan pristup.

Kako ističe Kovač, certifikat „Grad za mlade“ rezultat je zajedničkog rada Udruge gradova u Republici Hrvatskoj koja je predvodila cijeli proces u kojem su sudjelovali i Središnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava "Naša djeca" Hrvatske koji su, ispitavši prakse na razini Europske unije izradili jedinstveni model za Hrvatsku koji na objektivan način, kroz konkretne mjere, aktivnosti i dokaze potvrđuje da li pojedini grad u Hrvatskoj zaista radi dobre stvari za svoje mlade.

Osim potpisane Povelje, osnovni preduvjet za pokretanje kandidacijskog postupka za dobivanje statusa „Grad za mlade“ je funkcioniranje lokalnog Savjeta mladih kao i ispunjavanje detaljnog upitnika koji objedinjava osam kategorija rada s mladima na lokalnoj razini. Zbog svoje višegodišnje predanosti radu s mladima, Grad Lepoglava među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji „lovi“ ovu laskavu titulu koja će biti još jedna potvrda iskrenog i partnerskog odnosa mladih i lokalne samouprave.