LAG Sjeverozapad svojim članovima omogućio besplatnu promociju na Špancirfestu

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.8.2019. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad i ove je godine svojim članovima omogućila besplatnu promociju na Špancirfestu. U dvije kućice na Franjevačkom trgu poljoprivredni proizvođači tako imaju prigodu predstaviti svoje poljoprivredne proizvode te predmete tradicijskog rukotvorstva.

- Već šest godina zakupljujemo prostor na Franjevačkom trgu u vrijeme Špancirfesta kako bismo našim članovima omogućili promociju njihovih proizvoda. Posebno nastojimo predstaviti tradicijske poljoprivredne kulture, kakve su buče, heljda, pir, proso, koje su bile gotovo zaboravljene, ali i predmete tradicijskog rukotvorstva. Festival kakav je Špancirfest, koji posjećuje velik broj ljudi, među kojima su i turisti iz drugih krajeva Hrvatske ali i iz inozemstva, odlična je prigoda za promociju naše tradicijske kulture. No, ovakvim nastupom želimo potaknuti zanimanje javnosti za domaće poljoprivredne proizvode te naglasiti važnost lokalne proizvodnje za uspješan razvoj zajednice. Veseli nas što se sve više posjetitelja Špancirfesta zanima za ponuđene proizvode naših članova - istaknuo je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, jednog od najvećih i najuspješnijih LAG-ova u našoj zemlji, koji djeluje na području 14 gradova i općina u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije.

Na promociji LAG-a Sjeverozapad, koja je na Špancirfestu organizirana danas, 28. kolovoza, predstavljene su i brojne aktivnosti ove lokalne akcijske grupe, posebice one koje se odnose na Program ruralnog razvoja.

- Ove smo godine s uspjehom proveli prvi LAG natječaj za provedbu Tipa operacije 6.3. - Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koji je bio namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima. Odaziv je bio iznad očekivanja, imali smo prijavljena 42 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna kuna dobila su 23 OPG-a, koji su tim sredstvima obnovili poljoprivrednu mehanizaciju i tako unaprijedili proizvodnju na svojim gospodarstvima. Ove smo godine na natječaju dodijelili i ukupno 3,4 milijuna kuna za razvoj male društvene infrastrukture u 14 općina i gradova s područja našeg LAG-a , a uskoro ćemo raspisati i novi natječaj, za Mjeru 4.1.1., koja je namijenjena velikim poljoprivrednim proizvođačima za investicije u poljoprivrednu proizvodnju - rekao je voditelj LAG-a Sjeverozapad.

S promocijom na Špancirfestu zadovoljni su i članovi ove lokalne akcijske grupe, čiji su proizvodi pobudili veliko zanimanje posjetitelja.
- Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo specijaliziralo se za proizvodnju i preradu heljde te drugih bezglutenskih žitarica, primjerice, maka, prosa i amarantha, za koje u posljednje vrijeme sve više raste zanimanje kupaca, koji žele domaće i zdrave poljoprivredne proizvode. Na Špancirfestu smo predstavili i naše jastuke punjene heljdinim ljuskicama, za koje su posjetitelji ove priredbe također pokazali veliko zanimanje - naglasila je Tamara Pocedulić iz Gornjeg Kućana, jednog od 23 mala obiteljska gospodarstva kojima su dodijeljena bespovratna sredstva LAG-a Sjeverozapad za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Označeno u