Kurija Patačić uskoro će dobiti novu, uličnu fasadu i uljepšati vinički trg Foto: Ilustracija Općina Vinica

Kurija Patačić uskoro će dobiti novu, uličnu fasadu i uljepšati vinički trg

VV | 15.6.2020. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

Kurija Patačić je jedna od zaštićenih građevina u Općini Vinica koja ima svoju dugogodišnju, povijesnu, kulturološku i gospodarsku tradiciju.

Nekada su u kuriji boravili Pavlini, bilo je tu i sjedište Općine Vinica od davne 1886. godine, tvornica DTR-a itd. Danas se doista ulaže i vodi briga o ovakvim vrijednim građevinama zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, premijeru Plenkoviću i resornoj ministrici kulture Obuljen. Te građevine iako izuzetno vrijedne i zaštićene dugi su niz godina bile zapuštene i prepuštene propadanju kojih na području općine Vinica ima doista puno, od dvorca Opeke, Starog grada, kurije Dolanjski, Banjskih dvora itd.

KURIJA_1.jpg

- Ova kurija konačno će dobiti uličnu fasadu i uljepšati naš vinički Trg Matije Gupca, gdje je ovih dana postavljena skela. Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za sada su nedostatna jer iznose 150.000 kuna, dok cijeli zahvat ove faze programa zaštite nepokretnih kulturnih dobra iznosi 450.000 kuna. Također, osigurana su i sredstva u iznosu od 50.000 kuna za nastavak radova arheološkog lokaliteta Starog grada (Burga) Vinica. Očekujem i vjerujem, a što mi je i sama ministrica obećala, kako će Ministarstvo osigurati još dodatna sredstva, na čemu joj i ovim putem zahvaljujem - izjavio je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Označeno u