KUD Ljuba voda ugostio foklorne skupine iz SAD-a i Kolumbije u sklopu COFA

VV | 16.7.2022. u 10:43h | Objavljeno u Našim krajem

U utorak, 12. srpnja 2022.godine na pozoprnici Ljubeškog trga održani nastupi folklornih skupina iz Kolumbije i SAD-a u sklopu Međunarodnog folklornog festivala COFA koji se održava se na području Varaždinske županije od 10. do 15. srpnja.

Domaćini KUD Ljuba voda otvorili su festival, te su se predstavili plesovima našeg zagorja u nekoliko skupina uz pratnju tamburaša.

Iz egzotične Kolumbije nastupala je Nacionalna družina tradicionalnih plesova Pachamama koja djeluje od 1998.godine, a na pozornici su plesovima vrlo emotivno i vjerno prikazali kulturnu baštinu Kolumbije.

Interes ove družine bazira se na istraživanju kulturne baštine Kolumbije čija je karakteristika protezanje tematike Majke Zemlje i njenog odnosa s mitskim likovima i obredima.

Iz SAD-a stigao nam je Idaho Rocky Mountain Express, američki folklorni plesni ansambl iz Burleya, Idaho, SAD, koji se nalazi u srcu Rocky Mountains.

Cijenjeni su zbog raznolikosti plesova koje izvode, lijepih kostima i atraktivnosti svojega programa, a njihova specifičnost je takozvani „clogging“ ples.

Folklorni ansambl na pozornici pratio Bluegrass bend čiji članovi su vrsni glazbenici, instrumenti uključuju violine, bendžo, gitaru, bas, ukulele i mandolinu te udaraljke.

Festival je podržalo mnošvo mještana koji nisu sakrivali oduševljenje, uživali su u bogatom i živopisnom repertoaru koreografija i zvukova.