KOMUNALNI PROBLEMI Što kada se ne održavaju parcele u privatnom vlasništvu? Foto: arhiva/vv

KOMUNALNI PROBLEMI Što kada se ne održavaju parcele u privatnom vlasništvu?

| 24.7.2022. u 13:30h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na veći broj upita, žalbi i nejasnoća građana s područja Lepoglave vezano za problematiku neodržavanih i zaraslih privatnih parcela te nepropisnog odlaganja otpada, posebice u šumama, pitali smo Komunalno redarstvo Grada Lepoglave koji je postupak prijave i rješavanja tih problema te što je u nadležnosti komunalnih redara, tim više što stižu žalbe na njihovu sporost i neefikasnost.

Građani dužni održavati parcele

- Komunalno redarstvo Grada Lepoglave postupa na temelju zaprimljene prijave ili po službenoj dužnosti. Ako se radi o poljoprivrednoj parceli zarasloj u višegodišnje raslinje, no ne o nepokošenoj visokoj travi, prvo se utvrđuje vlasnik predmetne čestice, a zatim se izdaje nalog i obavijest vlasniku kojim se nalaže, odnosno obavještava vlasnik na obvezu čišćenja i daljnjeg redovitog održavanja u skladu s propisima i općim aktima Grada. Ako se tijekom postupka utvrdi da je osoba upisana kao vlasnik pokojna, traži se Rješenje o nasljeđivanju i dalje se postupa prema nasljednicima. U preostalim slučajevima vezanim uz poljoprivredne površine nema nadležnosti komunalnog redarstva – rekao nam je Tomislav Hojsak, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Lepoglave, napominjući da se predmeti, koji dolaze na rješavanje, a nisu u nadležnosti komunalnoga redara, šalju na rješavanje nadležnim tijelima ili se stranci daje uputa na koji način može zaštiti svoja prava.

Komunalni redari Grada Lepoglave lani su izdali 262 naloga, 32 opomene, 21 prekršajnih naloga te niz raznih upozorenja i obavijesti

Građani su, prema zakonu, dužni održavati parcele koje se nalaze uz javne površine, kao i one u naseljenim mjestima.

- Kada se radi o zapuštenim parcelama ili dvorištima u naselju, komunalno redarstvo ima ovlasti naložiti održavanje i čišćenje dijela površine koji je vidljiv s javne površine te micanje svega što ugrožava sigurnosti ljudi i imovine na površinama javne namjene, odnosno dijela koji negativno utječe na preglednost prometne signalizacije i javne rasvjete. Kod rješavanja ovakvih slučajeva traži se poštivanje propisa te provedba procedura na drugim razinama i nadležnim institucijama, a čija provedba traje određeni vremenski period. Komunalno redarstvo čeka rješenje bez kojeg ne može nastaviti postupati po određenom predmetu, što stvara dojam da se ne poduzima ništa – objašnjava Hojsak, naglašavajući da je tijekom prošle godine Komunalno redarstvo izdalo je 262 naloga, 32 opomene, 21 prekršajnih naloga te niz raznih upozorenja i obavijesti građanima.

Što s otpadom u šumi?

Vlasnici šuma često se žale na opomene koje dobivaju od komunalnog redarstva zbog nepropisno odloženog otpada i smeća na njihovoj čestici, a koje nije njihovo. Naime, ako ga sami ne uklone, stiže im novčana kazna, kao što se dogodilo čitatelju iz Lepoglave.

- Zakona o gospodarenju otpadom propisano je da, ako je osoba koja je nepropisno uskladištila, ostavila, odbacila i/ili odložila otpad nepoznata, komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje otpada vlasniku nekretnine ili posjedniku nekretnine, ako vlasnik nekretnine nije poznat. Isto može i osobi koju je zatekao da odbacuje otpad izvan lokacije gospodarenja otpadom ili osobi za koju se može dokazati da je otpad odbacila izvan lokacije gospodarenja otpadom. Dakle, ako se ne zatekne osoba da odbacuje otpad, nužno je postojanje pravovaljanih dokaza kojima se dokazuje koja je osoba nepropisno odbacila otpad – govori nam Hojsak.

Ako se ne zatekne osoba da odbacuje otpad, nužno je postojanje pravovaljanih dokaza kojima se dokazuje koja je osoba nepropisno odbacila otpad

Objašnjava i kakva je procedura kod toga.

- Komunalno redarstvo prvo obavještava vlasnike nekretnina na kojima se nalazi nepropisno odbačen otpad o obvezi propisnog zbrinjavanja, a ako se ne postupa u skladu s obaviješću, šalje se opomena uz napomenu o pokretanju prekršajnog postupka uz izricanje propisanih kazni te uz mogućnost prisilne naplate - upozorava Hojsak iz Odsjeka za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Lepoglave gdje ističu da je nadležnost Grada prvenstveno održavanje i zaštita javnih površina.

Hojsak je otkrio i s kojim problemima se susreću prilikom rješavanja ove problematike.

- Problemi oko provedbe aktivnosti u nadležnosti komunalnog redarstva vezani uz održavanje zemljišta prvenstveno su vezani uz stariju životnu dob vlasnika-posjednika nekretnina koji nisu u mogućnosti redovito održavati čestice u svom vlasništvu. Činjenica je i da ima vlasnika koji su živjeli sami i smješteni su u udomiteljske obitelji ili domove, nesređenost zemljišnih knjiga predstavlja konkretan problema za provođenje propisanih mjera, a tu je i činjenica da zbog konfiguracije terena čestice nije moguće strojno obrađivati. Osim toga, problem je i što pojedini vlasnici nekretnina ne žive na području Grada Lepoglave – kazao nam je Tomislav Hojsak.