VODE IMA DOVOLJNO Količine vode na izvorištima na Ivančici u skladu s višegodišnjim prosjecima

vv | 9.8.2022. u 19:40h | Objavljeno u Našim krajem

I dok su zbog nezapamćene suše u pojedinim dijelovima Hrvatske, ali i cijele Europe i svijeta, pale razine podzemnih voda te se zbog nestašice uvode redukcije u opskrbi, evo kakvo je stanje s količinama vode na području vodoopskrbnog sustava Ivkom-voda d.o.o. Ivanec.

Iz dopisa Ivkom-voda proizlazi da mjerenja provedena na izvorištima na Ivančici ne pokazuju smanjen priljev voda. Naime, raspoložive količine ne pokazuju odstupanja od prosjeka tijekom proteklih godina.

- Rezultati mjerenja količine vode na izvorištima na Ivančici u skladu su s višegodišnjim prosječnim mjerenjima i ne pokazuju sezonsku oscilaciju izdašnosti – potvrdili su u Ivkom-vodama d.o.o.

Trenutačno je, izvještavaju nadalje iz Ivkom-voda, smanjen samo kapacitet izvorišta na Ravnoj gori.

- Međutim, u sustavu vodoopskrbe Ivkom-voda sva izvorišta su međusobno povezana u jedinstven sustav tako da se smanjene količine vode na izvorištima Ravne gore nadopunjuju iz izvorišta na Ivančici – pojasnili su u Ivkom-vodama.

Inače, važećim vodopravnim dozvolama Ivkom-vode za potrebe vodoopskrbe koriste šest izvorišta ukupnog kapaciteta 125 litara u sekundi ili 3,94 milijuna kubičnih metara vode godišnje, od kojih Ivkom-vode distribuiraju oko 900.000 m3.

Izvorišta na Ivančici:

  • Žgano vino 15 l/s
  • Bistrica 60 l/s
  • Beli Zdenci 5 l/s
  • Šumi 25 l/s

Izvorišta na Ravnoj Gori:

  • Sutinska 10 l/s
  • Ravna Gora 10 l/s
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci