Karli Piskač iz Ivanca medalja na međunarodnom natjecanju iz mentalne aritmetike Malac Genijalac

vv | 8.7.2022. u 15:14h | Objavljeno u Našim krajem

Karla Piskač, učenica 5. razreda Osnovne škole Ivanec i polaznica međunarodne škole Malac Genijalac u Varaždinu, osvojila je brončanu medalju u pismenom računanju na abakusu na nedavnoj 6. olimpijadi u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Riječ je o natjecanju na kome je sudjelovalo oko 500 malih matematičkih genijalaca iz pedesetak škola Mađarske, Austrije, Švicarske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i s nekoliko brojeva u sekundi!

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode operacije mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte.

Što se tiče mentalne matematike, ona je namijenjena djeci od 10 do 17 godina, a oni pritom bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

Kako napominje vlasnica škole Ines Slunjski, Karla je po tom pitanju dijete koje je izvanredno u svim područjima i koje je ponos škole i našega grada.