Kakvi su interesi RH za izvođenje radova na eksploatacijskom polju ciglarske gline "Cerje Tužno"? Foto: Ilustracija/Pexels

Kakvi su interesi RH za izvođenje radova na eksploatacijskom polju ciglarske gline "Cerje Tužno"?

| 17.2.2022. u 09:05h | Objavljeno u Našim krajem

Pred vijećnicima Županijske skupštine koja će se održati 21. veljače naći će se Prijedlog zaključka o davanju pozitivnog mišljenja korisniku izvlaštenja trgovačkom društvu Ciglana Cerje Tužno radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske.

- Općinsko vijeće Općine Maruševec je na sjednici održanoj 31. siječnja donijelo zaključak kojim je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog trgovačkog društva Cerje Tužno kao korisnika izvlaštenja da se Vladi RH, koja u konačnici donosi odluku o izvlaštenju, uputi prijedlog radi utvrđivanja interesa Republike Hrvatske za izvođenje radova na eksploatacijskom polju ciglarske gline Cerje Tužno na nekoliko čestica. Dakle, na Županijskoj skupštini je da samo potvrdi odluku Općinskog vijeća, pa se predlaže da Županijska skupština najprije raspravi donošenje zaključka o davanju pozitivnog mišljenja korisniku izvlaštenja, trgovačkom društvu Ciglane Cerje Tužno radi podnošenje prijedloga za utvrđivanje interesa RH - najavio je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Naime, Zakonom o rudarstvu propisano je da je rudno blago od interesa za Republiku Hrvatsku i uživa njezinu osobitu zaštitu i iskorištava se pod uvjetima i na način propisan Zakonom. Međutim, Zakon o rudarstvu kao poseban zakon ne sadrži odredbu kojom bi bilo propisano da je izvođenje radova u svrhu iskorištavanja mineralnih sirovima u
interesu Republike Hrvatske pa je stoga korisnik izvlaštenja trgovačko društvo Ciglana Cerje Tužno dužno podnijeti prijedlog Vladi RH radi utvrđivanja interesa Republike Hrvatske za izvođenje radova na eksploatacijskom polju ciglarske gline.

Eksploatacija ciglarske gline Ciglani Cerje Tužno bitna je radi obavljanja osnovne djelatnosti. Radi nemogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na miran i sporazuman način korisnik izvlaštenja Ciglana Cerje Tužno predlaže rješavanje odnosa korištenjem instituta izvlaštenja, te se Prijedlogom za davanje mišljenja o interesu Republike Hrvatske za eksploataciju ciglarske gline na eksploatacijskom polju „Cerje Tužno“ obratio Varaždinskoj županiji.