Još jedna povelja prijateljstva-započinje suradnja općina Breznički Hum i Grožnjan

Varaždinske vijesti | 27.5.2024. u 10:20h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Breznički Hum i Istarska Općina Grožnjan uskoro će potpisati povelju o prijateljstvu. To će biti slijed prošlotjednog boravka delegacije predvođene načelnikom Zoranom Hegedićem i predsjednicom udruge Starinski žmaki Darinkom Andrašek u ovome istarskom bajkovitom mjestu, i susreta s načelnikom Općine Grožnjan Claudiom Stokovtzem.

Dvije općine povezuju srodna događanja vezana uz obilježavanja značajnih općinskih dana a osnovnu poveznicu čine kultura, turizam i gastronomija. Obje su općine povezane umjetničkom likovnom kolonijom.

S titulom grada umjetnika 1965., u Grožnjanu se rodila nova kreativna era tijekom koje su prazne i napuštene kuće nakon II. svjetskog rata naselili članovi društva likovnih umjetnika Hrvatske, Slovenije, Srbije i BIH.

Tridesetak takvih kuća se s vremenom pretvorilo u galerije, ateljee, studije i trajne domove brojnih umjetnika. Uđete li u Grožnjan imat ćete osjećaj kao da ste ušli u umjetničku bajku. Breznički Hum je pak ponosan na svoju likovnu koloniju koja redovito okuplja desetke umjetnika, a tako će biti i dolazeće subote 1. lipnja, kada se među ostalima prvi put očekuje i dolazak umjetnika iz Grožnjana.

Poslije humske likovne kolonije će uz obilježavanje Dana Općine Grožnjan 14. i 15. lipnja delegacija Brezničkog Huma boraviti u Istri gdje će predstaviti manifestaciju Starinski žmaki, po kojoj je ova općina poznata širom Hrvatske.

- U europskim okvirima poznati Jazz festival u Grožnjanu i Limenu glazbu Sveti Martin u Brezničkom Humu ne povezuje samo strast prema glazbi već i činjenica da su neki glazbenici iz Huma već nastupali na Jazz festivalu u Grožnjanu – govori Zoran Hegedić.

Načelnik kaže i kako je želja međunarodnom kulturnom statusu dviju općina u budućnosti dodati novu notu - izložbu umjetničkih fotografija glasovitoga fotografa Davida Botonda koji bi Istri predstavio svoju platformu Geofolk. Prilika bi to ujedno bila da objektivom upotpuni svoju kolekciju najljepšim istarskim narodnim nošnjama.

Povelju o prijateljstvu dvije će općine pripremiti za potpis na obilježavanju Dana Brezničkog Huma uz blagdan Svetoga Martina zaštitnika ove općine - 11. studenoga 2024. godine.

Galerija slika