Jenkač: U proteklih nekoliko godina više od 12 milijuna kuna investicija u vodovode Foto: Grad Novi Marof

Jenkač: U proteklih nekoliko godina više od 12 milijuna kuna investicija u vodovode

Varaždinske vijesti | 30.6.2020. u 19:50h | Objavljeno u Našim krajem

U Novom Marofu počela je izgradnja vodovodne mreže dijela naselja Krč (zaselak Ključice), investitora Varkom d.d. Varaždin. U utorak su gradilište s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem obišli direktor Varkoma Željko Bunić i voditelj Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Proširenje distributivne vodovodne mreže dijela naselja Krč predviđeno je kako bi se omogućila doprema vode i do dijela potrošača na području naselja Krč, smještenih sjeverno i sjeverozapadno od zaselaka Varošanec i Vukalovići, a koji će se priključiti na postojeći vodoopskrbni sustav Regionalnog vodovoda Varaždin, položen do spomenutih zaselaka. Predmetna distributivna vodovodna mreža sastoji se od 13 vodova ukupne dužine 3.560 metara.

vodovod_krc_01.JPG

Gradonačelnik Jenkač naglasio je da su mještani dugo čekali ovaj vodovod te zahvalio Hrvatskim vodama na 80 posto sufinanciranja ovog projekta, a Varkomu i službama na odlično odrađenom poslu na projektiranju i nabavi pa se sada stiglo i do početka realizacije.

vodovod_krc_11_jenkac.JPG

– Na području Novog Marofa imamo nekoliko vodovoda koji su trenutno u fazi proširenja, dogradnje, tako da imamo i brijeg Kališće na kojem se isto radi manje produženje vodovoda. Također, imamo izvođače za Visočku stezu i naselje Horvate. Tamo još uvijek imaju jedan mali lokalni vodovod i koriste još uvijek svoje privatne bunare, tako da očekuju vodovod. Pogledamo li unazad, na području Novog Marofa napravljene su velike investicije kad je riječ o vodoopskrbi i preko Hrvatskih voda i preko EU fondova, a jedan od najvećih je bio vodovod Ključ-Oštrice i dio Orehovca, investicija veća od 7,5 milijuna kuna. Moram pohvaliti Varkom i dobru suradnju koju s njima imamo pa i dalje pripremamo projekte, a trenutno ih je nekoliko. Jedan je spoj Visoko – naselje Sudovec koje je u Novom Marofu i koje također ima svoj lokalni vodovod i treba regionalni vodovod. Vjerujem da će kroz nekoliko godina doći do spajanja naselja Sudovec i općine Visoko na regionalni vodovod. Vinorodno područje, visoka zona Kotari koja se projektira i u pripremi je projekt, također visoka zona, Presečno Gornje, tako da bi s time obuhvatili više-manje sve potrebe građana na području Novog Marofa, kako u opskrbi postojećih kuća, tako i vinorodnih područja. To je za nas vrlo važno jer se na tim područjima sve više razvija turizam o kojem puno govorimo i koji nam se 100 posto povećao prošle godine u odnosu na 2018. – rekao je gradonačelnik Jenkač i zaključio da je u proteklih nekoliko godina investirano više od 12 milijuna kuna.

vodovod_krc_04.JPG

Danijel Bunić iz Hrvatskih voda napomenuo je da je vrijednost investicije u Krču 2,2 milijuna kuna, uz sufinanciranje Hrvatskih voda 80 posto i Grada Novog Marofa 20 posto.

– Radovi su na početku, nije ništa posebno ni komplicirano ni zahtjevno i očekujem u suradnji i koordinaciji između Varkoma, koji je jedan od primjerenih vodovoda u Hrvatskoj, i s druge strane vrlo agilne uprave Grada Novog Marofa s kojom imamo izvanrednu suradnju i na nekim drugim projektima, da će to bez problema biti riješeno. Očekujemo da će to biti završeno sljedeće godine, dakle u dvije godine – izjavio je Danijel Bunić.

vodovod_krc_12_danijel_bunic.JPG

Direktor Varkoma Željko Bunić rekao je da u ovom trenutku provode projekte od milijardu kuna.

– Ovo se moralo projektirati, nakon toga aplicirati pa onda provesti javna nabava. Mi smo sve to proveli, kao i sve ostale naše javne nabave i danas smo ovdje da napravimo nova 3,5 km vodovoda, da se priključi 50 ljudi i da na taj način Varkom ispuni svoju javnu funkciju. Naravno, što su više agilne jedinice lokalne samouprave, a Novi Marof je, onda će i stanovnici tih naselja imati što prije pitku vodu. Zahvaljujem Hrvatskim vodama na potporama jer bez njih Varkom ne bi mogao raditi, a voda bi bila skuplja. Kao što sam već rekao, Varkom do daljnjega neće povećavati cijenu vode i što se toga tiče, možete biti mirni – naglasio je Željko Bunić.

vodovod_krc_13_zeljko_bunic.JPG

vodovod_krc_02.JPG

vodovod_krc_03.JPG

vodovod_krc_05.JPG

vodovod_krc_06.JPG

vodovod_krc_07.JPG

vodovod_krc_08.JPG

vodovod_krc_09.JPG

vodovod_krc_10.JPG